Verlaine, cel nummer 252

De tentoonstelling ‘Verlaine, cel nr. 252. Dichterlijke onrust’ in Mons is als een roman.

De Franse dichter Paul Verlaine (1844-1896), wiens leven in het teken stond van hasj en absint, verliet zijn zwangere vrouw voor de zestienjarige dichter Arthur Rimbaud.

De stormachtige affaire met Rimbaud eindigde toen Verlaine, gek van jaloezie, zijn jonge geliefde verwondde met twee pistoolschoten.

Verlaine werd veroordeeld en verbleef in de gevangenis van Mons van 1873 en 1875. Tijdens zijn verblijf schreef hij er veel van zijn later bekend geworden gedichten.

Verlaine behoort tot de belangrijkste Franse dichters van het symbolisme en decadentisme. Zijn gedichten zitten vol morbide erotiek en door zijn verblijf in de gevangenis geïnspireerde religieuze mystiek.

Uniek zijn de bijna 200 nooit eerder vertoonde documenten, van hartverscheurende brieven die Verlaine vanuit zijn cel schreef, originele foto’s, tekeningen, schilderijen en oude prenten.

Enkele hoogtepunten uit de tentoonstelling:

Verlaine en Rimbaud aan tafel

Het beroemde schilderij Coin de Table van Henri Fantin-Latour uit Musée d'Orsay waar op de linkerzijde Paul Verlaine (‘lelijk als een orang-oetan) en de jonge Arthur Rimbaud (‘lange haren met luizen’) te zien zijn.

 Pistool van Verlaine  © David Bronkhorst

Pistool van Verlaine © David Bronkhorst

Het pistool van Verlaine

Het beroemde pistool waarmee Verlaine in een Brusselse hotelkamer op Rimbaud schoot.

 

Proces verbaal Verlaine

Proces verbaal waarin agent Michel Auguste Joseph de vreemde situatie met het pistool beschrijft en het heeft over de ‘relations immorales avec Rimbaud’.

Het lichamelijk onderzoek van Verlaine

Artsen Vleminckx en Semal onderzochten Verlaine van top tot teen. De conclusie: ‘lichaam van Verlaine draagt sporen van regelmatige pederastie, zowel actief als passief'.

 Verlaine met pistool

Verlaine met pistool

Tekening Verlaine met pistool

Tekening van de stomdronken, ernstig verwarde Verlaine met pistool in de hand, klaar om op Rimbaud te schieten.

De celdeur van Verlaine

Een van de originele houten celdeuren uit de gevangenis van Mons met een kijkgat erin waardoor Verlaine in de gaten werd gehouden.

 

 

Bezoek zelf de tentoonstelling Verlaine, cel nummer 252. Poëtische turbulenties

(17 oktober 2015 - 24 januari 2016)

BAM (Beaux-Arts)

Rue Neuve 8, Mons

www.bam.mons.be

www.mons.2015.eu/nl

 

David Bronkhorst is reisjournalist, fotograaf, blogger en schrijver. Hij doorkruiste de Negev woestijn op een ezel en schreef een roman over zijn beroemde circusfamilie (Het geheim van Carré bij AtlasContact). Hij publiceert in onder meer Het Parool, Metro en Leven in Frankrijk.


Google+