Slapen als Sissi

Alle Elisabeth von Österreich-Ungarn-fans opgelet: je kunt nu als een echte Habsburgse overnachten in het paleis waar de keizerin samen met haar Franz Joseph resideerde.

Elizabeth wie? Bekender is ze onder de bijnaam Sissi, al vermoedt men dat deze bijnaam op een vergissing berust. Sommige onderzoekers denken dat ze haar brieven ondertekende als Lisi, een afkorting van Elisabeth, want in haar eigen handschrift lijkt de eerste letter echt meer op een L dan een S. Om de verwarring compleet te maken, voegden filmmakers een extra s toe toen zij Lisi en haar roerige leven vereeuwigden in de zuurstokzoete Sissifilms.

Maar dit alles doet niets af aan de aantrekkingskracht die de wijlen keizerin van Oostenrijk, Hongarije en Bohemen nog steeds op miljoenen uitoefent en die nog dagelijks voor stromen bewonderaars naar Wenen zorgt.

Slot Schönbrunn wordt bij geen Sissi-bedevaart overgeslagen. En tegenwoordig kun je er dus meer dan wat rondneuzen alleen.

 Slapen als Sissi

Slapen als Sissi

In samenwerking met hotelgroep Austria Trend Hotels creëerde Schönbrunn een logeeradres dat al je keizerlijke dromen waarmaakt. De suite bevindt zich in de oostvleugel van het paleis en is 167 vierkante meter groot. Waarschijnlijk is de ruimte voor het laatst beslapen aan het einde van de monarchie, en wel door 'de rode hertogin': Elisabeth Petznek, dochter van kroonprins Rudolf.

De twee slaapkamers, twee badkamers, salon, woonkamer en het keukentje zijn volledig ingericht in Maria Theresia stijl (Sissi's schoonmoeder), met veel goud en rood zijde, maar zijn dan wel weer van alle moderne gemakken voorzien.

Vanuit je hemelbed kijk je uit over de paleistuinen, de beroemde Neptunusfontein en de privé tuin. Men beweert dat je Sissi er 's nachts met haar gevolg door de tuinen kunt zien rondstruinen, terwijl je het zijde van de prachtige maar onpraktische crinolinejurken hoort ritselen.

 De tuinen van Schönbrunn  ©    @drbronk

De tuinen van Schönbrunn ©  @drbronk

Vergeet niet de volgende ochtend op zoek te gaan naar de bron die zich ergens in de tuinen bevindt. Sissi dronk er dagelijks uit omdat gezegd werd dat het water de eeuwige jeugd schonk.

Elisabeth, Lisi of Sissi was geobsedeerd door haar schoonheid en dit was één van de minst gekke dingen die ze deed om mooi te blijven. Tenzij rauwe lappen vlees op je wangen leggen, baden in ezelinnenmelk en je haren wassen met cognac ook tot jouw standaard beautyroutine horen.

Tip: vul een flesje met brunnwasser als charmant souvenir voor de thuisblijvers, die natuurlijk stik jaloers zijn dat jij voor een nacht de keizer/in hebt uitgehangen.


 Prijs: vanaf 699 euro per nacht.

Reserveren bij: www.thesuite.at

@Chantalvanwees

Chantal van Wees is freelance lifestyle-en reisjournalist en blogger. Zij interviewde honderden bekende en minder bekende mensen en trok per riksja door Europa. Haar interviews, achtergrondartikelen en reisreportages publiceert ze onder meer in Red, Sp!ts en Het Parool.

Google+