Favoriete bestemming: Skagens Museum

Het Skagens Museum in Denemarken: de favoriete bestemming van Rebecca Lelivelt

In 2000 kwam ik voor het eerst in het Skagens MuseumHet was een bliksembezoek tijdens een studiereis in Noord-Jutland. Het ligt in het Deense kustplaatsje Skagen, in de kop van Jutland. De collectie van het museum omvat zo'n 1900 schilderijen, tekeningen, grafische werken, beeldhouwwerken en keramiek, vooral uit de periode 1870-1930.

Skagens Museum werd in 1908 opgericht in de eetkamer van Brøndum's Hotel, om de werken van de beroemde schilderskolonie te verzamelen en te bewaren in de omgeving waar ze waren gecreëerd.

Het herbergt veel verhalen over de kunstenaars. Je kijkt niet alleen naar hun werk, maar ook naar hun levens ruim een eeuw geleden. Skagen was toen een internationale ontmoetingsplaats voor jonge kunstenaars. P. S. Krøyer, Anna en Michael Ancher zijn de meest bekende kunstschilders uit deze kolonie en verwierven tijdens hun leven al wereldfaam.

Zij vestigden zich eind 19de eeuw in Skagen vanwege de bijzondere lichtval, veroorzaakt door de combinatie van zand, zee en de reflectie van het zonlicht. Het noordelijkste puntje van Jutland, ook wel 'Land van het Licht' genoemd, wordt omgeven door twee zeeën, Kattegat en Skagerrak.

Het museum ademt een authentieke, nostalgische, rustgevende sfeer, net als in de schilderijen. Het heeft ook een heerlijke tuin; dezelfde tuin waar Krøyer destijds schilderde en waar zijn eerste atelier nog staat.

De impressionistische werken van Peder Severin Krøyer (1851-1909) zijn mijn favoriet; ze ademen romantiek en nostalgie. Hij schilderde het zorgeloze leven van de kunstenaars, hun feestelijke maaltijden en avondwandelingen op het strand. Maar het was niet alleen rozengeur en maneschijn. Het harde vissersleven in het dorp en relatieproblemen gaan ook schuil achter de kunstwerken.

  Het Sønderstrand

Het Sønderstrand

Ik bezocht Skagen nog eens, een paar jaar later, op 23 juni, Sankt Hans Aften, de dag dat de Denen Midzomer vieren. Op het Sønderstrand hield de directeur van het Skagens Museum toen de 'båltale'. Deze Midzomerspeech wordt altijd door een lokale bekendheid gehouden. Het was een mooie zomeravond, op hetzelfde strand als op het schilderij van Krøyer dat ik thuis aan de muur heb hangen. Een bijzondere ervaring.

 

Meer tips

Vanaf 27 september (tot 12 april 2015) is er een unieke tentoonstelling ‘Vrienden en Rivalen’ over Krøyer en Michael Ancher in kunstmuseum Arken nabij Kopenhagen.

In Kopenhagen is het museum Den Hirschprungske Samling een bezoek waard. Maar de grootste aanrader is natuurlijk Skagens Museum zelf. Het is momenteel gesloten voor renovatie, maar zal in mei 2015 weer open gaan met een nieuwe vleugel.

Rebecca Lelivelt is Press & PR Manager bij VisitDenmarkZe studeerde Scandinavistiek in Groningen en volgde een toerismeopleiding in Amsterdam. Ze droomt van een eigen vakantiehuis aan de Deense kust.

Google+