Met Andersen door Kopenhagen

Leestijd: 5 minuten

In de Deense hoofdstad Kopenhagen vinden ze sprookjesschrijver Hans Christian Andersen nog steeds een held, blijkt tijdens een wandeling door deze vrolijke stad.

 Nyhavn

Nyhavn

KOPENHAGEN - De zon laat de Nyhavn (De Nieuwe Haven) knallen. Frisse rood met witte vlaggen hangen overal uit. Inwoners zitten massaal aan de kade te borrelen, met uitzicht op de bontgekleurde havenpanden en de blauwe zee. Afgezien van nieuwe verflagen is het stadsbeeld de laatste anderhalve eeuw nauwelijks veranderd.

Bier vloeit er rijkelijk als het mooi weer is. Schippers vallen aangeschoten van hun boten in het water, zigeuners spelen viool voor terrasjes en ik sta oog in oog met de wereldberoemde Hans Christian Andersen (1805- 1875), schrijver van sprookjes als De Kleine Zeemeermin en De Nieuwe Kleren van de Keizer. Het is een grote vent in een zwart 19de-eeuws pak. Hij heeft een neus als een slagschip, kleine kraaloogjes en reusachtige handen. Hij neemt zijn hoge hoed af en maakt een zwierige buiging.

"Welkom in Kopenhagen! Toen ik veertien was kwam ik zonder een cent op zak naar deze stad om carrière te maken in het theater. Mijn moeder was alcoholiste en mijn vader schoenmaker. Ik was van lage komaf, echt een lelijk eendje, maar uiteindelijk dineerde ik met alle koningshuizen van Europa."

Is het echt Andersen? Nee, het is een acteur die veel op hem lijkt en die je kunt inhuren voor een stadswandeling. Zelf kun je ook letterlijk in de voetstappen van Andersen lopen; 2000 witte geschilderde voetafdrukken op het trottoir leiden je langs alle historische plekken van de stad. Maar met de sprookjesschrijver erbij wandelt het een stuk gezelliger.

 Hans Christiaan Andersen   ©    @drbronk

Hans Christiaan Andersen  ©  @drbronk

"Ik heb hier praktisch mijn hele leven gewoond'', vervolgt Andersen. "Hier in Nyhaven bijvoorbeeld, heb ik op vier verschillende adressen gewoond. Uit een soort onrust verhuisde ik vaak. Ook woonde ik mijn hele leven in hotels en bij hospita's, want een eigen huis leek me niets. Ik had wel meer eigenaardigheden. Naast mijn bed stond bijvoorbeeld standaard een kaartje met de tekst: 'Ik ben niet dood, dat lijkt maar zo'. Bang dat ik levend begraven zou worden. Tsja, ik was een beetje vreemd, maar iedereen vond mijn sprookjes prachtig, dus ik kon veel maken."

We banen ons een weg over de drukke kade, iedereen begroet Andersen enthousiast, want in Denemarken is hij een superheld. Andersen slaat zichzelf op de borst en snoeft: "Het beeld van De Kleine Zeemeermin uit mijn sprookje staat hier in de haven en is een nationaal symbool geworden. Het volkslied heb ik geschreven. Ik heb een eigen museum, een aantal kamertjes die je kunt bezoeken, meerdere standbeelden, vele souvenirs, noem maar op, ik ben een succes!"

Ik hobbel hem achterna richting het Kongens Nytorv (Het Nieuwe Koningsplein). Je ziet hier net zoveel fietsers als op het Damrak en je kan bij stalletjes knalrode hotdogs kopen. Op het plein staat het bronzen beeld van koning Christiaan IV te paard. Er tegenover staat het Koninklijk Theater, een imposant gebouw met pilaren.

"In dit theater ben ik mijn roemrijke carrière begonnen. Ik wilde namelijk balletdanser of zanger worden, mijn eerste rol was die van een trol. Niet gek hè, voor een arme jongen uit Odense!"

Tegenwoordig kun je ook nog voorstellingen meemaken in het theater dat met zijn authentieke loges en stoelen er precies zo uitziet als in Andersens tijd.

 Magasin du Nord   ©  @drbronk

Magasin du Nord  © @drbronk

Om zo dicht mogelijk bij het theater te zijn, woonde hij een tijdje boven warenhuis 'Magasin du Nord'. Je moet om zijn zolderkamer te bezichtigen eerst langs de afdeling damesondergoed, daarna met de lift omhoog om uit te komen in een minuscuul klein kamertje waar de jonge Andersen zijn eerste sprookjes schreef en droomde van roem. Zijn inktpot en ganzenveer staan er nog.

"Mijn theatercarrière wilde niet echt vlotten, met schrijven had ik wel succes. Je moet schrijven over wat je kent. Mijn sprookjes zijn zo populair omdat ze over mezelf gaan. Het lelijke eendje? Dat ben ik. Het meisje met de zwavelstokjes? Ik!", vertelt Andersen onder het genot van een koud Carlsberg-biertje in nabijgelegen Café à Porta.

De bediening vliegt voor hem en serveert Smørrebrød, een typische Deense maaltijd met verse vis, vlees en roggebrood. De echte Andersen bestelde hier soms take-out, als hij niet (gratis) kon dineren bij iemand uit zijn zeer uitgebreide vrienden- en kennissenkring.

Getraumatiseerd door zijn arme jeugd, was Andersen een echte krent. Als tegenprestatie voor een maal in bijvoorbeeld het koninklijk huis, maakte hij een knipselkunstwerk of praatte hij uitgebreid over zichzelf.

We besluiten onze stadswandeling in pretpark Tivoli. Dit is het oudste pretpark van Europa, compleet met reuzenrad, achtbanen, Chinese paviljoenen en heel veel lichtjes.

Hier komen Kopenhagenaren om zich te ontspannen, naar rockconcerten te luisteren of in poppentheater Den flyvende Kuffert (de vliegende koffer) een reis te maken langs de sprookjes van Andersen. Kinderen gillen in de achtbaan, ouderen luisteren naar een jazzbandje. Niemand anders dan Walt Disney deed hier inspiratie op voor zijn Disneyworld.

"Maar zijn echte inspiratie haalde hij natuurlijk uit mijn sprookjes", weet Andersen. "Hij heeft ze ongeveer allemaal verfilmd.Wist je al dat mijn sprookjes in 150 talen vertaald zijn?"

Er komt een Andersenoptocht voorbij, met sprookjesfiguren uit zijn bekendste werken; een blauwe ijskoningin zweeft langs, het tinnen soldaatje marcheert achter haar aan, gevolgd door de Chinese keizer en het meisje met de zwavelstokjes. Het publiek kijkt dromerig toe. Er wordt vuurwerk afgestoken. "Allemaal ten ere van mij, is het niet prachtig?"

Andersen was vol van zichzelf en de acteur heeft weinig moeite met die rol. Want ondanks Andersens eigenaardigheden is deze man duidelijk trots dat hij zijn held mag spelen. Net zo trots als de rest van Denemarken is op deze typische maar grootse sprookjesschrijver.


Boek je eigen Andersen op www.copenhagenwalks.com

Hotel bij Nyhaven: www.arp-hansenhotelgroup.com.

Het Koninklijk Theater: www.teatermuseet.dk

Zijn zolderkamer in Magasin du Nord: www.magasin.dk

Andersen museum: www.hcandersen.com

Het spookjespark: www.tivoli.dk

Info over Kopenhagen: www.visitcopenhagen.com , visitdenmark.nl/kopenhagen

@drbronk

David Bronkhorst  is freelance reisjournalist, fotograaf, blogger en schrijver. Hij doorkruiste de Negev woestijn op een ezel en schreef een roman over zijn beroemde circusfamilie  (Het geheim van Carré bij AtlasContact). Hij publiceerde in onder meer Sp!ts, Metro en M!CE.

Google+