Literaire Bestemming: Killing Fields

De favoriete literaire bestemming van Sue

Een van de bestemmingen die het meest indruk op mij heeft gemaakt, zijn het Killing Fields Memorial in combinatie met een bezoek aan de Tuol Sleng gevangenis in Cambodja.

Cambodja is een prachtig land, maar helaas gebrandmerkt door het verschrikkelijke regime van Pol Pot in de jaren ’80. De communistische leer werd met harde hand ingevoerd door de Khmer Rouge die opereerde onder het dictatorschap van Pol Pot. Uiteindelijk zijn onder dit wrede regime ongeveer 2 miljoen Cambodjanen om het leven gekomen.

Tijdens ons bezoek aan Pnomh Penh heb ik bij een van de straatkinderen het boek Survival the Killing Fields van Haing Ngor en Roger Warner gekocht. Deze autobiografie van Haing Ngor vertelt de verschrikkingen die hij heeft meegemaakt tijdens het strenge regime. Het boek heb ik gelezen ten tijde van ons bezoek aan Cambodja, waardoor de Killing Fields maar ook zeker Cambodja zelf een weergaloze indruk op mij heeft achtergelaten.

Wij hebben in 2011 een rondreis Vietnam, Cambodja en Thailand gemaakt. Deze rondreis hebben wij uitgekozen omdat we allebei van geschiedenis houden en daarom ook graag diverse locaties wilden bezoeken die belangrijk zijn geweest in de in de tijd van de Khmer Rouge in Cambodja. The Killing fields in het bijzonder. 

Ondanks het duistere is Cambodja, maar zeker ook de Killing Fields zelf, prachtig! Groen, rust en mooie natuur. Het is heel vreemd om daar te lopen en te beseffen dat op die plek zoveel mensen het leven hebben gelaten en zijn begraven. Het contrast is groot. Kijk je bijvoorbeeld naar rechts dan zie je de mooie natuur en de omgeving, maar wanneer je naar links kijkt zie je de schedels en de massagraven. Er zijn gewoon geen woorden voor.

sue.png

Sue blogt over de boeken die zij leest en af en toe over de reizen die zij maakt op www.boekenz.nl. Ze is wispelturig, eigenzinnig en heeft een voorliefde voor boeken, geschiedenis en reizen in het bijzonder.

Google+