Literaire Bestemming: Rome

De favoriete literaire bestemming van Fleur van Dommelen 

Ik ben groot fan van schrijver Dan Brown en ik verslind zijn boeken dan ook stuk voor stuk met veel plezier. Hij zet je op het verkeerde been, strooit met cliffhangers en net wanneer je denkt dat je weet hoe het zit, keert alles om.

Dan Brown trakteert je als lezer op de meest gedetailleerde omschrijvingen van een aantal van ’s werelds meest culturele pareltjes. Het is een schrijfstijl die me dusdanig nieuwsgierig maakt dat ik probeer om die beschreven locaties te bezoeken wanneer ik in de omgeving ben.

Zo ging ik in Rome op zoek naar enkele nabijgelegen plaatsen uit het boek Angels & Demons (Het Bernini Mysterie) en ben ik van plan om ooit een bezoek te brengen aan Florence, Venetië en Istanbul, om ook daar –gedeeltelijk - in de voetsporen te treden van Robert Langdon tijdens de bloedstollende achtervolgingen in het boek Inferno. 

Ik bezocht Rome in het najaar van 2009. Voor die tijd was ik niet eerder in Italië geweest en ik was toch wel erg benieuwd naar openluchtmuseum Rome. Als typische toerist struinde ik door de gezellige Italiaanse straatjes op zoek naar de beroemde Sint-Pieterbasiliek die uittorent boven het groteske Sint Pietersplein, het Vaticaan, de overvloed aan andere historische gebouwen, en natuurlijk Italiaanse pasta’s en wijnen. La Dolce Vita. 

 De blazende engel ©   Fleur van Dommelen

De blazende engel ©  Fleur van Dommelen

Op het Sint Pietersplein zocht ik op de grond naar een tegel met daarop een blazende engel – een van de aanwijzingen voor Robert Langdon’s zoektocht in het boek Angels and Demons van Dan Brown. Toch gaaf om die dan ook echt te vinden!

Ook nam ik een kijkje bij de Castel Sant' Angelo, ofwel de Engelenburcht, het Pantheon en de Piazza Navona, die ook uitgebreid beschreven worden in het boek. 

Wat deze locaties zo bijzonder maakt, is de illusie die Dan Brown wekt door geografische en historische kennis op een slimme manier te combineren. De locaties en kunstwerken bestaan echt, maar de relaties die Dan Brown legt tussen die locaties en kunstwerken niet. Eenmaal in Rome heb je de kans om dat dan van dichtbij te ervaren.

 

fleur.png

Fleur van Dommelen. Als creatieve communicatie consultant bij PR bureau BuroSix vertegenwoordig ik merken en bestemmingen. Eerder werkte ik bij E-Way Out (Tilburg) en WilsonFletcher (Sydney, Australie). Naast mijn werk ben ik gek op reizen, wijn en lekker eten.

 

Google+