Literaire bestemming: Pretoria

De favoriete literaire bestemming van Rob van Hest

Mijn favoriete bestemming is Pretoria, de hoofdstad van het voormalige Transvaal. Een Boerenrepubliek, in een onherbergzaam stuk van Zuid-Afrika, gesticht door afstammelingen van Jan van Riebeeck, Voortrekkers genoemd. In het begin van de 19e eeuw door de Engelsen vanuit de Kaap verdreven zochten de Boeren hun onafhankelijkheid in het noordoosten van het uitgestrekte land.

Ik ben er in 2010 en 2014 geweest en ga er in 2015 als leider van een groepsreis weer naar toe. Mijn drijfveer om er heen te gaan was het boek De Boerenoorlog van Martin Bossenbroek. Het boek sprak me dusdanig aan dat ik de verhalen en plaatsen die in het boek genoemd worden zelf wilde beleven. In 2015 organiseer ik dan ook een reis die de belangrijkste plaatsen uit het boek aandoet.

Het boek vertelt het verhaal van de onafhankelijksstrijd tussen de van Nederlanders afstammende Boeren en de Engelsen in Zuid-Afrika die duurde van 1899 tot 1902. Aan het einde van de oorlog delven de Boeren het onderspit maar hun gedachtengoed zal nog lang daarna een grote rol spelen in de Zuid-Afrikaanse politiek.

Vooral erg bijzonder in Pretoria is het Voortrekker monument, het neemt je mee terug naar een tijd in Zuid-Afrika waar het Apartheidsregime nog regeerde, een uitvloeisel van het vredesverdrag aan het eind van de Boerenoorlog. Het bijzondere aan het monument is vooral de immense omvang van het gebouw. Je proeft de sfeer van onverzettelijkheid. De plaats en het monument nemen je mee terug naar de tijd waar de Boeren nog regeerden. Je beleeft de roerige geschiedenis opnieuw.

Zoals Bossenbroek het in zijn boek verwoordt: “Het Voortrekker monument, is een  ambivalent bouwwerk. Het hinkt op  twee  gedachten, al is dat raar om  te zeggen  van een massieve steenklomp van veertig meter  in het  vierkant, omgeven door een granieten cirkel van vierenzestig ossenwagens. Maar het is juist die  combinatie  die intrigeert. Wat  wordt hier  uitgedrukt? Dat de Boeren zich zo onwrikbaar in dit land  hebben gevestigd dat ze er altijd zullen blijven? Of juist  dat ze op elk moment hun lager kunnen opbreken om verder te trekken naar een nieuw beloofd land?”

 

Rob van Hest is oprichter van Reisjeboek, een reisorganisatie die reizen op maat organiseert gebaseerd op verhalen. De eerste Reisjeboek vindt plaats in mei 2015 in Zuid-Afrika. Met zijn jarenlange reisleiderservaring gaat hij nu pionieren om boeken om te zetten in reizen. Interesse? Geef je favoriete boek door op www.reisjeboek.nl, ga naar www.doorgaan.nl om Reisjeboek te steunen of meld je aan voor De Boerenoorlogreis in mei 2015.

Google+