Literaire Bestemming: Istanbul

De favoriete literaire bestemming van Agnes van Duffelen 

ISTANBUL!  Ik leerde Istanbul pas kennen in 2008 en had kort daarvoor het boek Het Luizenpaleis van Elif Shafak gelezen. De hele sfeer welke werd geschetst in het boek over het appartementen complex, de geur, de paradox tussen het oude Turkije en het veelal moderne Istanbul, de intriges de katten; ik zag het helemaal voor mij in de Turkse wijk Kuzguncuk. Deze wijk bevindt zich op het Aziatische deel van Istanbul en bestaat uit veel houten huizen. De wijk ademt een bohemienne sfeer uit en is een geliefd woonoord voor schrijvers en kunstenaars. 

 Is dit het zuurtjespaleis?

Is dit het zuurtjespaleis?

Het zou mij niet verbazen dat het ‘zuurtjespaleis’ waar Elif zo wonderlijk over schrijft zich in deze wijk bevindt. Nergens in het boek is te herleiden waar precies het zuurtjespaleis is. De wijk ademt veel geschiedenis uit. Het is bewoond geweest door Grieken en Armeniërs en later ook Russische joden.

Al wandelend door de nauwe straatjes had ik het idee dat ik in het decor van het Luizenpaleis was gekomen. Bij ieder appartementen complex dacht ik:  'Dit zal het zijn! Dit is het gebouw van Pavel Pavlovitsj Antipov', dan deed ik een stap naar achteren en bekeek ik de ramen om te gissen naar de bewoners uit het boek. Na een paar minuten kwam er altijd wel een nieuwsgierig gezicht achter het raam en kreeg ik plaatsvervangende schaamte en liep ik maar door. 

Ik ging er in mei 2008 naar toe, bracht een bezoek aan een goede Turkse vriendin die ik via mijn werk had leren kennen, haar expat termijn zat erop en ze ging terug naar Istanbul. Zij had bij haar afscheid mij het boek van Elif Shafak gegeven met de boodschap dat ik pas naar Istanbul mocht komen als ik het boek gelezen had. 

Ik had eigenlijk geen goede voorstelling van Istanbul, ik kende het alleen maar van horen zeggen. De stad maakte gelijk een overweldigende indruk op mij, zo groot, zo dynamisch en al die wijken met hun eigen gezicht. Van ultra conservatief tot hypermodern. In Istanbul vind je werkelijk alles. Wat mij ook bijzonder heeft verrast is de vriendelijkheid en het heerlijke eten. In de wijk Cukurcuma vind je nog mooie pareltjes aan Ottomaans antiek, dat vond ik ook wel een wijk à la Het Luizenpaleis.

 

agnes.png

Agnes van Duffelen is partner bij Baltus Communications – PR bureau voor Toerisme & Lifestyle. Zij verzorgt de pr voor een aantal buitenlandse bestemmingen. In mijn vrije tijd mag ik mij graag verwonderen. Over een spin op het terras of een fantastische bergwandeling of een ongewoon gesprek met een vreemdeling.

Google+