Literaire Bestemming: Florence

De favoriete literaire bestemming van Saskia Balmaekers 

Wat is uw favoriete literaire bestemming?

Florence! Om met de woorden van Louis Couperus te spreken: ‘En mij waait die adem van sympathie vooral in Florence toe. Ik weet bijna niet, wat dat is, om het in woorden te zeggen; ik weet bijna niet sympathie te verwezenlijken in taal. Maar het is dit: zoodra ik weer ben aan het station van Santa Maria Novella, ben ik thuis.’ Datzelfde gevoel ervaar ik elke keer weer, als ik per bus of per trein aankom op het station in hartje Florence.

In dezelfde brief schrijft Couperus: ‘Ik heb hier zeker voorbestaan. De groene Arno, waaruit de grillig bevensterde achterhuizen oprijzen, en de Ponte Vecchio, en de Piazza de’ Signoria met het Palazzo Vecchio en de Duomo met Giotto’s marmerjuweelen campanile, dat alles ken ik van heel vroeger, van eeuwen her.’ Ook dat gevoel deel ik: Florence zit verankerd in mijn hart, al van voordat ik de stad heb leren kennen, zo lijkt het. Ik ken er beter de weg dan in Amsterdam. 

Wanneer ging u er naar toe?

Voor het eerst in 2003, toen ik er een zomer ging studeren. Die warme zomermaanden wakkerden de liefde alleen maar aan, Ik leerde Italiaans in de schoolbanken, maar ook en vooral op straat. Ik dwaalde door achterafstraatjes, bezocht grote musea en kleine kerken en keek urenlang naar het theater dat de Italianen overal waar ze komen van nature opvoeren. 

Waarom ging u er naartoe?

Ik ging om Italiaans te leren, met een gewonnen studiebeurs. Een voorkeur voor een stad had ik niet, maar volgens de directeur van het Italiaans Instituut in Nederland was Florence het meest geschikt. Hier wordt namelijk het meest zuivere Italiaans gesproken, dankzij de erfenis van Dante. Uiteindelijk bleek de taal de sleutel tot mijn hart te zijn: ik werd verliefd op Florence, op de Florentijnen, op Italië en op de Italianen. 

Wat vond u er bijzonder aan?

Los van alle schitterende details die elk bezoek aan Florence opnieuw voor het oprapen liggen, klopt het totaalplaatje gewoon. In Florence liggen er op elke straathoek verhalen. Je hoort de echo van een grote schrijver als Dante, maar voelt ook de inspiratie die kunstenaars als Michelangelo en Botticelli hier eveneens hebben moeten gevoeld. Een wandeling door Florence zorgt steevast voor duizenden woorden inspiratie, voor een nieuwe creatieve energie. 

 

saskia-small.png

Italiëkenner Saskia Balmaekers (1980) initieerde in 2010 het populaire blog Ciaotutti.nl, met dagelijks nieuwe artikelen over Italië. Van haar hand verscheen ook een aantal boeken over Italië, waaronder De geheimen van Inferno, over het Florence van Dante en Dan Brown.

Google+