Literaire bestemming: Barcelona

De favoriete literaire bestemming van Marta Rubio

Barcelona is de stad waar ik geboren en getogen ben. Het is ook een stad vol prachtige architectuur, levendige mensen en lekker eten. Dankzij de aantrekkingskracht van Gaudí, FC Barcelona en de zonovergoten stranden komen jaarlijks duizenden toeristen naar de stad.

Maar Barcelona heeft ook een (soms wat duistere) geschiedenis en zit vol interessante verhalen. Niet gek dus dat de eeuwenoude kerken, winkels en straten tot de dag van vandaag talloze artiesten, kunstenaars en schrijvers hebben geïnspireerd en het toneel vormen van sommige van de mooiste boeken die ik gelezen heb.

Gotische wijk

Ik wandel bijvoorbeeld graag in de Gotische wijk, met de herinneringen van de trilogie van Carlos Ruiz Zafón in gedachten (De schaduw van de wind, Het spel van de engel en De gevangene van de hemel).

Opeens krijgen plekken zoals het Plaça Reial, de granjas aan de Carrer Petritxol, het Plaça de Sant Felip Neri, het Cafè de l'Ópera en Els 4 Gats hele andere betekenissen.

Vele fervente lezers zullen ze zich ook afvragen waar het Kerkhof der Vergeten Boeken ligt. Het dichtste bij dat je kunt komen is het Carrer Arc del Teatre, aan de rand van de Ramblas. Van het kerkhof is verder helaas geen spoor te bekennen want deze heeft eigenlijk nooit bestaan.

Dankzij deze boeken heb ik ook geleerd hoe de Avinguda Tibidabo, met zijn blauwe trammetje en chique villa’s, er vroeger uitzag, hoe luguber de gevangenis bij het kasteel van Montjuïc geweest moest zijn, hoe het leven in de hutjes op het Somorrostro strand was en de zware omstandigheden waarmee sommige mensen in Barcelona leefden, in schril contrast met de burgerij.

De Kathedraal van de Zee

Met Ildefonso Falcones en zijn boek De Kathedraal van de Zee duik ik in El Born om de basiliek van Santa Maria del Mar door de ogen van Arnau Estanyol te zien: een basiliek die door de buurtbewoners steen voor steen gebouwd werd.

Met dit boek zit je opeens in het Middeleeuwse Barcelona, in de tijd van het leenstelsel, de Spaanse Inquisitie, de strijd tussen Christenen en Joden, oorlog en plunderingen die het dagelijkse brood van hun inwoners vormde. Ga je op de hoek van de straten van Canvis Vells en Canvis Nous staan, dan sta je op de plek waar Arnau ooit zijn kantoor had.

1714

Met Victus, van Albert Sánchez Piñol, ga ik terug naar 1714 en verdedig de stad samen met Martí Zuviría tegen de Fransen en de Spanjaarden vanaf de Jardins del Baluard. In het vernieuwde Mercat del Born tref ik de resten van het Barcelona uit 1700, die gespaard zijn gebleven omdat er hier vrije ruimte gemaakt werd om een militaire citadel na de strijd van 1714 te bouwen.

En in de Fossar de les Moreres, naast de basiliek van Santa Maria del Mar, staan we een minuut stil voor het massagraf waar alle burgers die hun leven in het gevecht van 1714 hebben gegeven liggen begraven.

Colometa

Als ik de wijk Gràcia bezoek, dan roept het Plaça del Diamant gelijk herinneringen op aan het boek met dezelfde naam van de naoorlogse schrijfster Mercè Rodorera (in het Nederlands uitgebracht onder de naam "Colometa").

Dit is namelijk de plek waar haar hoofdpersonages, Colometa en Quimet, kennis met elkaar maken tijdens een buurtfeest en verliefd worden. Helaas breekt de burgeroorlog uit en Colometa blijft achter met haar verdriet.

De schuilkelders die zich onder hetzelfde plein bevinden spreken ook voor zich hoe zwaar het geweest moest zijn voor de buurtbewoners om de bombardementen en alle ellende van de burgeroorlog te overleven.

1888

Mijn laatste lievelingsboek, "La ley de los justos" van Chufo Lloréns, is nog niet in het Nederlands verschenen, maar gaat over het Barcelona van de Wereldtentoonstelling van 1888, het verschil tussen klassen, de anarchistische beweging, de oorlog in Cuba en de strijd van de mens om in een hard en kil Barcelona te overleven waar alleen de rijken het goed lijken te hebben.

Het is het verhaal van een Barcelona waar de Eixample groeit dankzij de nieuwe rijken, de opera in El Liceu floreert, privé-feesten in chique villa’s worden gehouden en Las Ramblas de flaneer boulevard bij uitstek is. Dit terwijl de anarchisten bomaanslagen voorbereiden, de politie het druk heeft om de goddelozen op te sporen en arme mensen hun brood verdienen met wat ze maar kunnen.

Marta Rubio is online marketing specialist en eigenaresse van HolaBarcelona.nl, een website waar ze haar tips over Barcelona deelt. Geboren en getogen in Barcelona, woont ze inmiddels al een tijdje in Nederland maar keert regelmatig terug naar Barcelona. Als reizigster houdt ze daarnaast nog het blog AboutMarta.com bij waar ze haar reizen en leuke plekken verzamelt. 

Marta Rubio social: Facebook, Twitter, Pinterest, Google+, Instagram en Youtube

 Google+