Literair Paspoort Yaël Vinckx

  Yaël Vinckx   ©  Taco van der Eb

Yaël Vinckx © Taco van der Eb

Naam: Vinckx

Voornaam: Yaël

Nationaliteit: Nederlands

Geboorteplaats: Hazerswoude Dorp

Geslacht: vrouw

Sterrenbeeld: ram

Lengte: 1.80 meter

Kleur ogen: groen

Beroep: journalist, schrijver en presentator

 

Wat is uw huidige gemoedstoestand?

Opluchting. Mijn familieroman De oorlog van mijn moeder is af, het is nu aan anderen om er iets mee te doen.

Waarover gaat het laatste boek dat u schreef?

De oorlog van mijn moeder is een familiegeschiedenis. Mijn opa was een bekend marineofficier, hij zat krijgsgevangen in de Tweede Wereldoorlog. Mijn Indische oma zwierf met twee kinderen, onder wie mijn moeder, door Nederland. Ze had nog nooit een sneeuwvlok gezien, kon geen kachel aanmaken. Na de oorlog werd het gezin naar Nederlands-Indië teruggestuurd, de onafhankelijkheidsoorlog in. Een vreselijk avontuur.

Welke plek op de wereld heeft u en uw werk het meest beïnvloed?

Kükes, Noord-Albanië, voorjaar 1999. Ik was net Joegoslavië-correspondent voor NRC. De Navo-bombardementen op Servië waren in volle gang. Servische (para) militairen zetten die dag tienduizenden Kosovaarse Albanezen over de onherbergzame grens bij Kükes. Een nimmer aflatende stroom van wanhoop. Het veranderde mijn kijk op lot en noodlot, geluk en ongeluk en op journalistiek.

Wie zijn uw (literaire) helden?

Ik lees graag Geert Mak. Heb het journalistieke vak van hem geleerd, lang geleden. Hij nam me mee Amsterdam in, leerde me verhalen vertellen. Zijn boek De eeuw van mijn vader is de perfecte familiegeschiedenis.

Welke schrijver of welk boek wilt u nog eens nareizen?

Soulzangeres Mavis Staples. Zij trok, samen met gezinsorkest The Staples Singers, door zuidelijk Amerika in de jaren vijftig en zestig. Later zong ze bij bijeenkomsten van Martin Luther King. Vier jaar geleden heb ik haar geïnterviewd in haar bejaardenflat in Chicago; aan de spachelputzmuren hingen dankbetuigingen van George W. Bush en Hillary Clinton. Maar helaas, vorig jaar verscheen het boek I’ll take you there van de Amerikaanse muziekjournalist Greg Kot. Viel mijn hele plan in duigen ….

Welke boeken leest u het liefst op reis?

Op vakantie lees ik boeken met één oog; het andere oog rust op mijn vierjarige zoontje dat nog niet kan zwemmen. Daarom zijn mijn vakantieboeken licht verteerbaar. Voor aankomende zomer ligt De wonderbaarlijke reis van de fakir die vastzat in een Ikea-kast klaar.

Wat neemt u altijd mee in uw koffer?

Onderbroeken. Ik ben best preuts. Moet altijd iets aan m’n kont hebben.

Wat is uw ergste reiservaring?

Kakkerlakken. In bed. En een rat die tegelijkertijd door het rieten dak ritselde. Was ergens in Mexico.  

Wat is uw devies?

Ga vooral naar bed met een goed boek, of met iemand die er een gelezen heeft. Is van mijn uitgever, Cossee

Google+