Literair Paspoort Lucas Zandberg

zandberg-pasfoto-real.jpg

Naam:                  Zandberg

Voornaam:           Lucas

Nationaliteit:        Nederlandse

Geboorteplaats:  Langezwaag

Geslacht:              M

Sterrenbeeld:       weegschaal

Lengte:                 1.95m

Kleur ogen:          grijs/groen

Beroep:                schrijver, HBO-docent

 

 

 

Wat is uw huidige gemoedstoestand?

Onrustig en reislustig. Dat komt door dit vraaggesprek. Ik krijg prompt zin om op reis te gaan.

Waarover gaat het laatste boek dat u schreef?

Mijn laatst gepubliceerde roman is Mayling, een historische roman over de vrouw van Chiang Kai-Shek. Die roman vormt min of meer een venster op de Chinese geschiedenis in de twintigste eeuw. Mijn laatst geschreven roman is de eerste die zich dichter bij huis afspeelt. Het verhaal is vooral gesitueerd in Zuid-Holland. Die roman verschijnt naar verwachting in 2015.

Welke plek op de wereld heeft u en uw werk het meest beïnvloed?

Dat is lastig, want van elke reis steek je iets op. China maakte veel impact omdat het mijn eerste bestemming was buiten Europa waar ik zelfstandig naartoe reisde. De grote sociale tegenstellingen in India hebben mij persoonlijk het meest beïnvloed. Sinds die reis ben ik anders gaan denken over zaken als leven en dood. De problemen van alledag kan ik sindsdien beter relativeren. Dat vindt vast zijn weerslag op mijn werk.

Wie zijn uw (literaire) helden?

Ik ben me te veel bewust van de tekortkomingen die in ieder mens schuilen om dweepzuchtig te zijn. Wel ben ik steevast onder de indruk van romans die de tand des tijds weten te doorstaan. Als voorbeeld noem ik Madame Bovary van Gustave Flaubert. Zo’n roman blijft mooi, hoeveel tijd er ook verstrijkt.

Welke schrijver of welk boek wilt u nog eens nareizen?

Dat zal dan toch een boek van mezelf zijn. Voor het onderzoek naar historische achtergronden heb ik veel gereisd. Ik kan me voorstellen dat ik op een dag de behoefte voel die plaatsen weer te bezoeken.

Welke boeken leest u het liefst op reis?

Een goede reisgids is altijd praktisch, vooral als je buiten Europa reist. Ik hoef niet speciaal in dat land gesitueerde fictie lezen als ik ergens ben. Ik vind het een beetje aanstellerig om een roman van Murakami te gaan lezen als je in Japan bent. Zoiets lees ik juist vóór het reizen zodat ik affiniteit krijg met het land. Of juist erna, zodat ik het gevoel bij thuiskomst nog wat langer vasthoud.

Wat neemt u altijd mee in uw koffer? 

Een A4-blok zodat ik ’s ochtends of ’s avonds in mijn hotel kan schrijven.

Wat is uw ergste reiservaring?

Ik vind het zonde om met negatieve gevoelens terug te kijken op een reis. Wel kan ik me opwinden over het gebrek aan beenruimte in menig vliegtuig of het feit dat er soms kleine mensen bij de nooduitgang zitten. Ik heb het weleens aan de stok gehad met een stewardess toen ik weigerde mijn met veel moeite verworven plaats op te geven zodat een echtpaar naast elkaar kon zitten. Ik vind het belangrijker dat ik geen trombose krijg dan dat een echtpaar naast elkaar zit. Om die reden reis ik binnen Europa zoveel mogelijk met de trein.

 Wat is uw devies?

Als je graag ergens naartoe wilt gaan, dan moet je dat zo snel mogelijk doen en het niet uitstellen tot later. Later is te laat.

Google+