Literair Paspoort Karel Wasch

karelpasfoto.jpg

Naam:                  Wasch

Voornaam:           Karel

Nationaliteit:        Nederlands

Geboorteplaats:  Amsterdam, terwijl een sneeuwstorm woedde.

Geslacht:              Man

Sterrenbeeld:      Waterman

Lengte:                1.86 m.

Kleur ogen:         Paars met gele stippen

Beroep:                Schrijver/dichter

 

Wat is uw huidige gemoedstoestand?

Een euforische, want ik ben met pensioen gegaan en zie opeens zeeën van tijd, gouden horizonten en nieuwe literaire meesterwerken opdoemen. Tijd is relatief, vrije tijd niet! 

Waarover gaat het laatste boek dat u schreef?

Over Dylan Thomas (1914-1953) de dichter/schrijver uit Wales, die 100 jaar geleden werd geboren. Dit jaar wordt er in Engeland veel aandacht aan hem besteed. Hij werd vooral bekend door Under Milk Wood, een stemmenspel. Mijn biografie over hem heet: Zo lang als voor altijd is want hij werd maar 39 jaar en toch wereldberoemd. Bovendien is het een regel uit een gedicht van hem.

Welke plek op de wereld heeft u en uw werk het meest beïnvloed?

Laugharne in Zuid Wales. Hier bracht Dylan Thomas de laatste vier jaar van zijn leven door. In the Boathouse, nu een museumpje. Het ligt aan een estuarium waar 's avonds water in loopt en 's ochtends staat de boel droog. Dylan zei dat als je een pen boven het papier houdt daar, er vanzelf een gedicht komt. Het is waar.

Er is een oud hotel Brown's waar Dylan Thomas zijn bier dronk en hij ligt op het kerkhof begraven. De tijd heeft er stil gestaan. Mijn vrouw en ik logeerden in een kamer van Castle House waar Dylan ook had gebivakkeerd. Als je de kust volgt bij Swansea kom je bij de rots waar hij vaak schreef. The Worm's Head. Maar na twee maanden hadden we wel weer behoefte aan wat reuring. Bovendien zoals Jan Cremer al zei: "Natuur is mooi, maar je moet er iets te drinken bij hebben!" 

Wie zijn uw (literaire) helden?

Winston Churchill. Hij heeft de Westerse beschaving gered. Is iedereen nu vergeten, behalve ik. De schrijver J.D.Salinger is ook een held van mij, hij schreef wonderschone boeken en trok zich na succes terug op zijn range. Ongenode gasten werden met een dubbelloops jachtgeweer weggejaagd. Uiteindelijk bouwde hij een schutting van drie meter hoogte om zijn territorium. In 2015 komen er nagelaten verhalen van hem uit, fluistert men. Wie weet? 

Welke schrijver of welk boek wilt u nog eens nareizen?

On the Road van Jack Kerouac. Helaas is dat al eens gebeurd. Bovendien moet ik dan opschieten want langs de routes, die Kerouac ging, is erg veel gesloopt. Niettemin zou ik er voor voelen maar dan in een oude Hudson of Chevrolet power glide met een vriend, die minstens even gek is als Cassidy, de vriend van Kerouac, destijds was. Er zijn in mijn kennissenkring een paar kandidaten. We zullen binnenkort een sollicitatieprocedure starten. 

Welke boeken leest u het liefst op reis?

Het liefst dikke pillen. Mooie biografieën of vette romans zoals Coyote van Hari Kunzru. Afgewisseld met minder zwaar werk zoals Battleborn van Claire Vaye Watkins of Maan op de heenweg van Janneke Holwarda. Dat is een meesterwerk! Zwaar onderschat. Ik recenseer voor Literair Nederland, dus daardoor lees ik sowieso al veel en snel. Op vakantie probeer ik ook vaak boeken te herlezen. Carver, Salinger, dat blijven meesterlijke schrijvers, mogen ze mij midden in nacht voor wakker maken. Gedichten van Dylan Thomas, Ted Hughes of W.B.Yeats. 

Wat neemt u altijd mee in uw koffer?

Een oud kasboek en een vulpen om snel invallen op te kunnen krabbelen. En een touwtje en een zakmes, want Nescio vond dat iedere gezonde Hollandse jongen, dat bij zich moest hebben. 

Wat is uw ergste reiservaring?

Mijn derde oversteek naar de Hebriden vanuit Schotland. Er stak een storm op en ik heb de gehele reis alleen de toiletpot gezien zo misselijk was ik. Ik beschouw het als een 'bijna-dood-ervaring.' Maar eenmaal aangekomen was ik meteen weer de oude en verrast door het schitterende eiland Lewis. (Eén van de Hebriden)

 Wat is uw devies?

'Lees nooit iets slechts, want op het laatst zie je het verschil niet meer!'

www.karelwasch.nl 


Google+