Literair Paspoort Kaj Elhorst

  Kaj Elhorst ©  Fabiola Enik

Kaj Elhorst ©  Fabiola Enik

Naam:                  Elhorst

Voornaam:           Kaj

Nationaliteit:        Nederlander

Geboorteplaats:  Nijkerk (Gld)

Geslacht:              Man

Sterrenbeeld:       Kreeft

Lengte:                  1.72

Kleur ogen:           Blauw

Beroep:                 Schrijver/journalist 

 

 

 

Wat is uw huidige gemoedstoestand?

Er zijn van die dagen dat niets echt goed op gang wil komen. Dat wil niet zeggen dat ik in de put zit maar wel dat ik suffig om me heen zit te kijken en me verwonder dat ik nog heel zuiver de toetsen op het toetsenbord kan aanslaan. Zoals altijd vind ik dat ik niet snel genoeg opschiet, ik ben een ongeduldig mens en heb zo nu en dan alleen wat geduld geleend van anderen…zoiets… 

Waarover gaat het laatste boek dat u schreef?

Mijn laatste boek dat uitgekomen is, heet De Annalen van Gamor. Het beschrijft de zwerftocht van een volk in de ijstijd naar een betere toekomst, een prettiger omgeving en een aangenamer samenleven. Integratie en respect van mannen en vrouwen onderling spelen daarbij mede een rol. Bovendien is de persoonlijke ontwikkeling van de hoofdpersoon een prominent thema in het verhaal. Hij leert heel langzaamaan zijn positie van “uitverkoren leider” te accepteren. Tegelijkertijd zijn er vanuit onverwachte en verwachte hoek soms krachten die hem daarbij dwarszitten. Het laatste boek dat ik heb geschreven, is nog niet uit en speelt op een andere planeet.

Welke plek op de wereld heeft u en uw werk het meest beïnvloed?

Het zal misschien gek klinken maar het strand en de tuin bij het huis van mijn ouders hebben in belangrijke mate invloed gehad op het verhaal. Deze omgeving heeft mijn fantasie in beweging gebracht en heeft voorstellingen opgeroepen die in het boek een uitgewerkte vorm hebben gekregen. Voor de sfeer die erbij paste, heb ik veel gehad aan de omzwervingen in de Schotse Hooglanden. 

Wie zijn uw (literaire) helden?

Mijn literaire helden? Vooropgesteld dat ik niet echt helden heb en dat ik ook niet heb geprobeerd iemand na te volgen vind ik het schrijftalent van J.K. Rowling en van Niels Larsson (Millennium) heel opvallend. Onder de Nederlandse schrijvers vond ik Carmiggelt en Martin Bril erg goed en ook Gerard Reve. 

Welke schrijver of welk boek wilt u nog eens nareizen?

W.F Hermans volgens de route in Nooit meer Slapen. 

Welke boeken leest u het liefst op reis?

Ik ben gek op goede detectives/thrillers. Die mogen best heel dik zijn, dan ben ik er tenminste een tijdje zoet mee. En natuurlijk in de dagelijkse samenleving in gepaste fantasy zoals Harry Potter. 

Wat neemt u altijd mee in uw koffer?

Zo min mogelijk. Op reis neem ik de meest absoluut noodzakelijke dingen mee. Daaronder is ook altijd een boek want reizen biedt vrijwel altijd de mogelijkheid tot lezen. Dat hangt ook wel een beetje af van de plek die ik bijvoorbeeld in het vliegtuig krijg want ik houd er ook van om uit het raam te kijken en de landen onder mij te zien verschuiven. Een vaste kameraad op reis is een zakje gomballen, ik ben een gomballenfreak. 

Wat is uw ergste reiservaring?

Mijn ergste reiservaring… ja dan moet ik echt heel erg nadenken want ik heb het eigenlijk altijd heel leuk gehad op reis. Misschien was het hotel tijdens de eerste vakantie in Cyprus. Het hotel was gelegen in Aghia Napa, een badplaats die hoofdzakelijk om heel jeugdige toeristen is gericht, iets wat ik van tevoren niet had bedacht. In het hotel zat ook een grote groep Britse voetbalhooligans die meestal om drie uur ’s morgens keihard krijsend thuiskwamen en bierflesjes kapot gooiden op de bodem van het zwembad dat bij het hotel behoorde. Overigens zijn de daders toen weggestuurd maar de herrie en baldadigheid waren wel erg.

Wat is uw devies?

Mijn devies? Zeg als oudere nooit dat je NOG actief bent. Laat dat woordje NOG gewoon weg. Dat klinkt jeugdiger en zo voelt het ook!

Google+