Literair Paspoort Josha Zwaan

joshua-small.jpg

Naam:                 Zwaan

Voornaam:          Josha

Nationaliteit:       Nederlands

Geboorteplaats:  Palmerston North, Nieuw Zeeland

Geslacht:             vrouw

Sterrenbeeld:      boogschutter

Lengte:                169 cm

Kleur ogen:         donkerbruin

Beroep:               schrijver en coach/procesbegeleider 

 

 

Wat is uw huidige gemoedstoestand?

Ik voel me op het moment op een prettige manier licht opgewonden omdat in de roman die ik aan het schrijven ben het meeste inmiddels op zijn plaats staat en omdat ik erg tevreden ben over het resultaat. 

Waarover gaat het laatste boek dat u schreef?

In mijn laatste roman, Zeevonk, vertelt het wereldberoemde schip de Willem Ruys (1946 – 1994) zijn geschiedenis. Nog voor de Tweede Wereldoorlog werd op de beroemde werf De Schelde, in opdracht van de Rotterdamse Lloyd, gestart met het bouwen van een nieuw en bijzonder mailschip: de Willem Ruys. Het schip voerde tot begin jaren vijftig de lijndienst op Indonesië uit, daarna die naar Australië en Nieuw-Zeeland. Na verkoop aan een Italiaanse reder kreeg het de naam Achille Lauro. Onder deze naam voer het schip verder als luxe cruiseschip. In 1985 werd het gekaapt door leden van de PLO, waarbij een joods-Amerikaanse passagier werd vermoord. In 1994 ging het inmiddels wereldberoemde schip na een brand ten onder en zonk in de Indische Oceaan. De geschiedenis van het schip verweef ik in Zeevonk met het leven van een vrouw die als kind met haar moeder in een Japans burgerkamp geïnterneerd werd.

Welke plek op de wereld heeft u en uw werk het meest beïnvloed?

Dat is zonder twijfel Indonesië. Ik ben er nooit geweest, maar mijn moeder is daar geboren en werd op haar achtste geïnterneerd in een Jappenkamp. Hoe de gevolgen van WOII in de levens van mensen doorwerken tot in volgende generaties is het belangrijkste onderwerp van mijn eerste twee romans, Parnassia en Zeevonk

Wie zijn uw (literaire) helden?

Dat zijn er veel, onder andere: W.F. Hermans, Max Frisch, Siegfried Lenz, Simone de Beauvoir, J.M. Coetzee, Julian Barnes, Nicole Kraus, Oek de Jong, Sandro Veronesi, Hella Haasse, Tommy Wieringa, Jan Siebelink

Welke schrijver of welk boek wilt u nog eens nareizen?

Heren van de thee, van Hella Haasse 

Welke boeken leest u het liefst op reis?

Dikke pillen die zich niet in Nederland afspelen, zoals Stiller van Max Frish, Leven en Lot van Vasili Grossmann, of De geschiedenis van de familie Meijer van Charles Lewinsky en in Parijs wandel ik met Adriaan van Dis in mijn hand.

Wat neemt u altijd mee in uw koffer?

Opschrijfboekjes, die heb ik in al mijn tassen en koffers. Zodat ik op elk moment op kan schrijven wat ik zie of denk. Verder neem ik niets bijzonders mee. Ik hecht niet erg aan spullen of kleren. Wat belangrijk is zit in mijn hoofd.

Wat is uw ergste reiservaring?

Als bijna vierjarige (1967) voer ik met mijn familie op de Achille Lauro van Nieuw Zeeland naar Rotterdam. Vlak voor het uitbreken van de zesdaagse oorlog kwamen we aan in Suez en het was maar zeer de vraag of we nog door mochten en konden varen. Uiteindelijk was dit schip het laatste wat door het Suezkanaal mocht varen. Aan Egyptische zijde stonden de tanks opgesteld om aan te vallen. De spanning tijdens de doortocht was te snijden. Een paar uur nadat we Port Said bereikt hadden braken de luchtgevechten los. Ik heb jarenlang nog gedroomd van die tanks die met hun loop naar mij wezen.

 Wat is uw devies?

Als je wilt schrijven doe het dan nu en niet later (zoals dat ook voor andere dingen geldt die je ooit nog doen wilt) en schrijf 1000 woorden per dag, dan wordt het zeker een boek. 

www.joshazwaan.nl

Google+