Literair Paspoort Jannah Loontjens

 Jannah Loontjens  ©   Karoly Effenberger

Jannah Loontjens ©  Karoly Effenberger

Naam:                  Loontjens

Voornaam:          Jannah

Nationaliteit:       Nederlands

Geboorteplaats:  Kopenhagen

Geslacht:              Vrouw

Sterrenbeeld:       Steenbok

Lengte:                  1,74

Kleur ogen:           Groen

Beroep:                 Schrijver

 

 

 

Wat is uw huidige gemoedstoestand?

Schommelend tussen vrije euforie, blijdschap over de verschijning van mijn nieuwste roman Misschien wel niet, en de diepe melancholie die ik altijd ook voel als een nieuw werk de wereld in gaat. 

Waarover gaat het laatste boek dat u schreef?

In mijn roman Misschien wel niet heb ik een ‘slice of life’ van dertigers in Amsterdam in deze tijd willen schetsen. Ik beschrijf vier dagen uit het leven van Mascha, een bacterioloog die in het AMC werkt. Ze heeft twee zoons van verschillende mannen en een liefhebbende vriend die als filosofiedocent aan de UvA werkt. In het geheim heeft ze een Facebook-affaire met een man van Marokkaanse afkomst. Mascha is een personage dat het leven beschouwt en liever niet ingrijpt. Ze beleeft losbandige avonden met haar vrienden, tracht een goede moeder te zijn en haar relatie in goede banen te leiden. Elke dag opnieuw voert ze de strijd met het nemen van haar verantwoordelijkheden.

Misschien wel niet vormt een spiegel van dertigers anno nu, die het steeds moeilijker vinden om heldere keuzes in het leven te maken. Ze blijven als wispelturige studenten door de dagen gaan, ook als ze inmiddels zelf kinderen hebben en de routine van een baan op zich hebben genomen. 

Welke plek op de wereld heeft u en uw werk het meest beïnvloed?

De Zweedse bossen waar ik ben opgegroeid. De stilte en duisternis van die bossen draag ik in mij. Wij woonden zeer afgelegen, andere mensen kwam je niet zomaar tegen, het dichtstbijzijnde huis lag op een half uur lopen van ons huis vandaan. Het is deze afstand tot de dingen en de mensen die mij heeft leren beschouwen. Ik zal van binnen altijd een buitenstaander blijven die vanachter een boom de anderen begluurt. 

Wie zijn uw literaire helden?

Virginia Woolf, Sandro Veronesi, J.D. Salinger, Frida Vogels. 

Welke schrijver of welk boek wilt u nog eens nareizen?

Frida Vogels. Zij stuurde me, als antwoord op een brief van mij, eens haar aantekeningen van een wandeling die zij ruim veertig jaar geleden met haar man in Italië maakte. Ik ben nog altijd van plan ooit haar aantekeningen te volgen en zo het pad te bewandelen dat zij ooit heeft belopen. 

Welke boeken leest u het liefst op reis?

Elke keer weer een ander werk.

Wat neemt u altijd mee in uw koffer?

Dagboeken van Frida Vogels of Franz Kafka. 

Wat is uw ergste reiservaring?

Een reis van drie maanden naar Thailand, waar mijn vriend aanvallen van paranoia kreeg (waarschijnlijk door de malariapillen). Hij maakte al ons geld op, waarna we onze jeans verkochten en vervolgens onze paspoorten om aan wat geld te komen (pinpassen die in Thailand werkten, waren er toen nog niet). Het werd hierdoor erg lastig het land weer te verlaten. We zaten in een onlogische bureaucratische molen waarin je een identiteitsbewijs nodig hebt om te bewijzen dat je het land bent binnen gekomen. Je aanwezigheid is niet genoeg. Het was een regelrechte nachtmerrie. Deze ervaringen heb ik verwerkt in mijn roman Hoe laat eigenlijk. Alleen speelt dat verhaal zich in Senegal af, waar ik juist een fantastische tijd heb gehad, en leiden de personages geheel andere levens dan ik destijds.

Wat is uw devies?

Reserving judgements is a matter of infinite hope.’ Citaat uit The Great Gatsby van F. Scott Fitzgerald

 

 

Google+