Literair Paspoort Irene Wing Easton

 Irene Wing Easton (foto: Henk van Kooten)

Irene Wing Easton (foto: Henk van Kooten)

Naam: Easton

Voornaam: Irene Wing

Nationaliteit: Nederlandse

Geboorteplaats: Haarlem

Geslacht: vrouw

Sterrenbeeld: Steenbok

Lengte: 1.76

Kleur ogen: blauw

Beroep: Home-manager en auteur

Wat is uw huidige gemoedstoestand?

Opgewekt en hoopvol. Vorige week heb ik in Hengelo en Tholen geslaagde lezingen gegeven over mijn eerste boek Moe is Moe maar voldaan vol korte, vaak hilarische columnachtige verhalen over moederlijke stress en taboes binnen het moederschap. Ik kreeg veel complimenten over mijn schrijfstijl en dat geeft weer moed om verder te werken aan mijn roman-in-wording. Ook het feit dat het eerste boek na 4 jaar nog steeds zo graag gelezen wordt, steunt me enorm.

Waarover gaat het laatste boek dat u schreef?

Ik ben bijna klaar met een roman. Waarover het gaat, dat onthul ik nu nog niet. Het was al eng genoeg om een try-out in een bibliotheek te geven waar ik de eerste twee pagina’s voor het eerst voorlas…

Welke plek op de wereld heeft u en uw werk het meest beïnvloed?

Mijn ervaring is dat ik overal dingen zie, hoor, voel en opmerk die ik opsla en waar ik sóms later gebruik van maak in mijn werk. Voor mijn eerste boek heb ik veel research gedaan op het schoolplein en uit mijn eigen ervaringen geput.

Tijdens een vakantie in Frankrijk waar ik juist afstand van het schrijven wilde nemen, bedacht ik het plot van mijn roman. Overigens zal het land niet in het boek zelf voorkomen. De plek waar ik het liefste uit put zit gewoon ergens in mijn brein.

Wie zijn uw literaire helden?

Dat zijn er zoveel. Ik kan niet kiezen! Maar Rasha Peper, Tommy Wieringa, Anna Enquist, Esther Gerritsen, Esther Freud, Sander Veronesi maar ook A. Alberts, en Hella Haasse wil ik graag noemen.

Welke schrijver of welk boek wilt u nog eens nareizen?

Camilla Läckberg. Haar beschrijvingen van het dorpje Fjällbacka in Zweden doen me er naar verlangen het eens te bezoeken.

Welke boeken leest u het liefst op reis?

Dikke boeken waar ik dan eindelijk tijd voor heb om achter elkaar te blijven lezen.

Wat neemt u altijd mee in uw koffer?

Boeken horen bij mijn vakantie-voorpret. Ik kan al weken van te voren met de stapel bezig zijn en daarvan genieten. Het is zo fijn om je op een boek te verheugen. Ik neem ook altijd luisterboeken mee.

Wat is uw ergste reiservaring?

Een reis die ik moest onderbreken wegens calamiteit aan thuisfront.

Wat is uw devies?

Reizen verruimt letterlijk en figuurlijk je horizon, je gaat er iets anders door in het leven staan. Maar wanneer je niet fysiek in staat bent om te reizen kun je toch ook door het lezen van boeken overal terecht komen. Door mijn oogproblematiek heb ik een keer een half jaar noodgedwongen in bed in het donker door moeten brengen. Door het luisteren naar gesproken boeken kon ik als het ware toch van alles meemaken.

www.wingeaston.nl

 


Google+