Literair Paspoort Floor Bal

Naam:                 Bal

Voornaam:         Floor

Nationaliteit:      NL

Geboorteplaats: Deventer

Geslacht:             Vrouw

Sterrenbeeld:      Leeuw

Lengte:                1,57 (en dan lieg ik er een halve centimeter bij)

Kleur ogen:         bruin

Beroep:               redacteur

Wat is uw huidige gemoedstoestand?

Tevreden

Waarover gaat het laatste boek dat u schreef?

Het grote familieboek is een doe-het-zelfboek waarmee je de geschiedenis van je voorouders van de afgelopen tweehonderd jaar uitzoekt. Niet alleen ze wanneer mensen leefden, maar ook hoe ze eruit zagen, wat ze deden en wat hun familiegeheimen waren, komen boven water. Al met al verzamel je de gegevens van al je 62 voorouders van de vijf voorgaande generaties. Die vul je achterin het boek aan de hand van vragenlijsten in. Feitelijk is het een soort klasgenotenboekje, maar dan voor dooie mensen....

Welke plek op de wereld heeft u en uw werk het meest beïnvloed?

Ik vind het altijd bijzonder om ergens te zijn waar mijn voorouders honderd jaar eerder ook rondliepen. Of dat nou Amsterdam of Kwadendamme in Zeeland is: die kerk die daar staat, hebben zij ook gezien. Ontroerend vind ik dat.

Wie zijn uw (literaire) helden?

Momenteel ben ik dol op het boek At home van Bill Bryson. Dat gaat over de geschiedenis van alles wat in je huis staat. Dat boek had ik zelf wel willen schrijven.

Welke schrijver of welk boek wilt u nog eens nareizen?

Ik wil graag nog eens zien waar Jane Austen gewoond heeft. Maar toen in het Jane Austen Centre in Bath bleek dat ze eigenlijk een paar huizen verderop gewoond had, ben ik niet naar binnen gegaan. Al stond ik letterlijk op de stoep. Het moet wel kloppen.

Welke boeken leest u het liefst op reis?

Het hele jaar spaar ik spannende boeken op om mee op vakantie te nemen.

Wat neemt u altijd mee in uw koffer?

Voorheen altijd tien boeken (voor een reis van acht dagen). Daar had ik een speciale extra stevige koffer voor. Nu mijn e-reader. Maar met twee kleine kinderen kom ik minder aan lezen toe.

Wat is uw ergste reiservaring?

Na een vakantie in Gambia bleek het flesje spa blauw dat ik op de terugweg op het vliegveld gekocht had bijgevuld te zijn. Een stevige salmonella en vijf dagen in het ziekenhuis later drink ik in verre landen alleen nog cola. 

Wat is uw devies?

Check, check en dubbelcheck.

Google+