Literair Paspoort Aglaia Bouma

Literaire-Pasfoto2.jpg

Naam:                  Bouma

Voornaam:           Aglaia

Nationaliteit:        Nederlandse

Geboorteplaats:  Ziekenhuisbed

Geslacht:              Vrouw, in veel opzichten mislukt

Sterrenbeeld:       Bladluis

Lengte:                  167 cm

Kleur ogen:           Grijs, groen of blauw, afhankelijk van de kijker

Beroep:                 Schrijver,   ondernemer 

 

Wat is uw huidige gemoedstoestand?

We zitten midden in het WK voetbal, terwijl de Tour de France net begonnen is. De combinatie massahysterie en commercie zou op mij werken als een rode lap op een stier als stieren kleuren goed zouden zien.

Waarover gaat het laatste boek dat u schreef?

Dat was voor het eerst geen roman voor volwassenen, maar een jeugdboek. Het gaat over een jongen die een ongecontacteerde stam in de Amazone probeert te helpen hun leefgebied te behouden, dat bedreigd wordt door ontbossing.

Welke plek op de wereld heeft u en uw werk het meest beïnvloed?

De douche, ongetwijfeld. Epifanieën, schone haren, gepoetste tanden en wilde wendingen zitten allemaal in het water bij mij thuis. 

Wie zijn uw (literaire) helden?

A.F.Th. van der Heijden en Renate Dorrestein om hun vakmanschap. Midas Dekkers om zijn humor. P.F. Thomése om de schoonheid van zijn zinnen… Er zijn er te veel. Zo kan ik nog een boek volschrijven.

Welke schrijver of welk boek wilt u nog eens nareizen?

The restaurant at the end of the universe uit The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy (Douglas Adams) zou ik heel graag bezoeken. Maar ook Wuthering Heights (Emily Brontë). Verder reis ik af naar de Amazone zodra ik mijn insectenfobie heb verslagen. 

Welke boeken leest u het liefst op reis?

Als ik op reis ben, is dat meestal in mijn hoofd, in een onontgonnen gebied dat sommige mensen Fantasie noemen (anderen Dromenland). De boeken die ik dan meeneem zitten in mijn herinnering en vullen de ervaringen aan. Men noemt dat intertekstualiteit. 

Wat neemt u altijd mee in uw koffer?

Mijn goede humeur. Jammer genoeg wordt dat meestal onderschept door de douane. 

Wat is uw ergste reiservaring?

Bijna dood t.g.v. een hoornaarsteek, maar dat is niets als je de wereld rondkijkt en ziet hoe de meeste mensen eraan toe zijn. Ik ga hier dus niet zeuren over vakantieliefdes, wagenziekte of diarree. 

Wat is uw devies?

Wat niet kan, moet je niet willen.


Google+