Literair Lazerus

 

ALLE GROTE SCHRIJVERS die in Parijs zaten, vierden hun bestaan in de literaire cafédriehoek op Boulevard Saint Germain. In legendarische cafés als Les Deux Magots (een geliefde locatie voor boekpresentaties), Café Flore en Brasserie Lipp kun je zitten aan dezelfde tafeltjes als vuilschrijfster Colette of caféfilosofe Simone de Beauvoir.

www.lesdeuxmagots.fr

 Pernod  @drbronk

Pernod @drbronk

Bestel een Pernod (het ultieme schrijversdrankje) en mediteer over la littérature. Nog steeds worden hier verhalen uitgewerkt, verhitte discussies gevoerd over overbodige bijvoeglijke naamwoorden en geflirt met debutanten. Zelfs de besnorde pinguïnobers hebben een uitgesproken mening over goede boeken. De inrichting van de cafés is onveranderd art nouveau, met hoge plafonds, veel glimmend koper, kroonluchters en houten tafels.

www.cafe-de-flore.com

Wanneer het begint te schemeren, is het raadzaam de beschonken schrijvers te volgen naar de nabijgelegen Boulevard Montparnasse. In schijversbrasseriëen als Closerie des Lilas, Le Dome en La Coupole kun je tijdens een heerlijk maal de bevlogen gesprekken vervolgen. De vieze man van de literatuur Henry Miller bedelde hier om gratis drank en sigaretten. Tegenwoordig doe je er echter verstandig aan om te reserveren.

www.flobrasseries.com

Aan het einde van de avond is het raadzaam een afzakkertje te nemen in de befaamde Hemingway Bar in het Ritzhotel. Kijk onder het genot van een veel te dure whisky naar de buste van machoschrijver Ernest Hemingway of bestel een goedkoper biertje zoals papierbekladder Marcel Proust hier ook deed. Katers en onbetaalde rekeningen kunnen misschien de basis zijn voor een goed verhaal.

www.ritzparis.com

 

Tekst en beeld: @drbronk & @chantalvanwees

@drbronk

David Bronkhorst  is freelance reisjournalist, fotograaf, blogger en schrijver. Hij doorkruiste de Negev woestijn op een ezel en schreef een roman over zijn beroemde circusfamilie  (Het geheim van Carré bij AtlasContact). Hij publiceerde in onder meer Sp!ts, Metro en M!CE.

Google+