Weense koffie & koek

Van wandelen in Wenen kun je behoorlijk moe worden. Daarom is het van groot belang af en toe koffie te leuten in een Wiener Café; een eeuwenoude traditie met een zeer strikte etiquette.

 Sachertorte   ©  @drbronk

Sachertorte  © @drbronk

Het bedienend personeel bestaat uit een piccolo, de 'Zuträger' (kelner) en de 'Marquer' (Ober). Altijd geduldig wachten tot je een plaats krijgt toegewezen en dan heel beleefd bestellen.

Koffie is hier niet zomaar koffie. Schwarzer is een espresso, Kaisermelange is koffie met eierdooier, Kapuziner is koffie met de kleur van habijten van kapucijnermonniken en Obergespritzte Salgober is meer slagroom dan koffie.

Om de ervaring compleet te maken eet je er een stuk Sachertorte (uitgevonden in 1832) bij. Dit wereldberoemde taartje kun je alleen in Hotel Sacher eten; luxueus hotel annex Kaffeestube in de Philharmonnikergasse 4. Varianten op de keizerlijke chocoladehap eet je bij Hofzuckerbäcker Demel of in de vele andere konditoreien die Wenen rijk is.

 www.sacher.com & www.demel.at

 
@Chantalvanwees

Chantal van Wees is freelance lifestyle- en reisjournalist  en blogger. Zij interviewde honderden bekende en minder bekende mensen en trok per riksja door Europa. Haar interviews, achtergrondartikelen en reisreportages publiceert ze onder meer in Red, Sp!ts en Het Parool.

Google+