Kafka’s Slot


Het was noch een oude ridderburcht, noch een nieuw pronkslot, maar een uitgestrekt complex dat uit weinig gebouwen met een verdieping, maar uit vele dicht tegen elkaar staande lage bouwsels bestond; als je niet geweten had dat het een slot was, dan had je het voor een stadje kunnen houden. Slechts één toren zag K., of hij tot een woonhuis of tot een kerk behoorde, was niet te onderscheiden. Zwermen kraaien cirkelden er omheen.
— Het Slot
 Smurfenhuis Kafka ©   @drbronk

Smurfenhuis Kafka ©  @drbronk

Praag 1916. Om rustig te kunnen schrijven, beklom Kafka dagelijks de steile trappen naar het Praagse slot. De donkere muren en puntige torens van de gotische St. Vitus kathedraal gaven het stenen complex een dreigende uitstraling. Het bouwwerk uit de 16e eeuw was een plek van mythen en legenden. Ooit zetelde hier de bizarre keizer Rudolf II, die zich liet adviseren door kwakzalvers, magiërs en wetenschappers. Binnen de muren van dit toverslot ligt het Alchemistenstraatje. Volgens een legende probeerden hier de Keizerlijke alchemisten de Steen der Wijzen te maken, die onedele metalen in goud zou veranderen.

In dit straatje vond Kafka de ideale schrijfplek. Het was een hemelsblauw smurfenhuis met piepkleine ramen en een vloeroppervlak van slechts zes vierkante meter. Kafka was erg gelukkig met zijn eigen droomcapsule en schreef er veel korte verhalen, later verzameld in de bundel ‘Bij de bouw van de Chinese muur’.

Het is iets heel bijzonders, je eigen huis te hebben, de wereld te kunnen buitensluiten, niet met de deur van kamer of woning maar meteen met die van het huis; uit de deur zo in de stille steeg te kunnen stappen
— Dagboek Kafka

Als hij midden in de nacht uitgeschreven was, keerde hij terug naar zijn ouderlijk huis om te slapen. Bij tekort aan inspiratie wandelde hij door het aangrenzende Chotekpark, ooit de koninklijke tuin van de burcht. Liggend in het gras genoot hij van het adembenemende uitzicht wat hij hier op Praag had.


 Kansel St. Vitus kathedraal  ©    @drbronk

Kansel St. Vitus kathedraal ©  @drbronk

St. Vitus kathedraal in het Slot

Binnen de muren van het Slot liggen prachtige gebouwen, waaronder de gotische St. Vitus kathedraal. Bij de kunstig houtgesneden kansel uit de 14e eeuw, vindt de sleutelscène uit Kafka’s roman Het Proces plaats. Een pastoor vertelt er aan Josef K de parabel Voor de Wet.

 

 

Praag nu. Je bereikt de imponerende burcht door vanaf het oude stadsplein via de Karlsbrücke de rivier de Moldau over te steken. Terwijl je langs een overschot aan beelden, muzikanten en souvenirstalletjes dichterbij komt, torent de burcht steeds hoger boven je uit. Onwillekeurig voel je je als K., de hoofdpersoon uit Kafka’s laatste roman ‘Het Slot’, die tevergeefs moeite doet om het slot te bereiken.

Trotseer een aantal steile trappen om bij de ingang van de burcht te komen. Tegenwoordig zetelt de Tsjechische regering in het Praagse slot en maakt een militaire erewacht er nog steeds een ganzenpas voor het publiek. Ook Kafka’s geliefde smurfenhuis staat nog overeind, het is nu een Kafka-winkeltje, waar je terecht kunt voor literaire souvenirs.

In slot ligt tevens het Chotekpark, waar vroeger de koninklijke dierentuinen waren. Hier komen de Pragenaren om te ontspannen, om te mijmeren bij de paradijselijke tuinvilla Belvedère en om te genieten van het beste uitzicht op Praag. 

 

www.hrad.cz

Adres: Alchemistenstraat Prazky Hrad, Zlatá ulicka 22, Kleine Zijde

Openingstijden: 09:00 – 17:00

Prijs: 220 Kronen 

@drbronk.png

David Bronkhorst  is freelance reisjournalist, fotograaf, blogger en schrijver. Hij doorkruiste de Negev woestijn op een ezel en schreef een roman over zijn beroemde circusfamilie  (Het geheim van Carré bij AtlasContact). Hij publiceerde in onder meer Sp!ts, Metro en M!CE.

Google+