Kafka’s Koffiehuis

‘O,’ riep ze onmiddelijk, ‘u hebt me gekust!’ Haastig, met open mond klauterde zij met haar knieën op zijn schoot. K. keek bijna ontsteld naar haar op, nu zij zo dicht bij hem was ging er een bittere, prikkelende geur als van peper van haar uit, zij trok zijn hoofd tegen zich aan, boog zich over hem heen en beet en kuste hem in zijn hals, beet zelfs in zijn haar.
— Het Proces

Praag, 1905. Dat Franz Kafka een kluizenaar was, is alles behalve waar. Vooral tijdens zijn studententijd was hij een gangmaker. Als hij niet zat te blokken voor zijn rechtenstudie, maakte hij samen met zijn vrienden de theaters, café’s en koffiehuizen van Praag onveilig. ‘In goddeloze tijden moet men vrolijk zijn. Het is een plicht,’ schreef Kafka over uitgaan.

Student Kafka was stamgast in koffiehuis Café Louvre. Naast een pittige discussie of een spelletje biljart, kon de leesgrage Kafka er alle kranten en tijdschriften lezen voor de prijs van één kop koffie. Tot vroeg in de ochtend zat hij er te drinken en te discussiëren over literatuur, of hij probeerde er jonge vrouwen aan de haak te slaan.

Dat laatste was makkelijk want duizenden serveersters verdienden een zakcentje bij door zich door mannen te laten benaderen. Dit was de normaalste zaak van de wereld, al werden deze vrouwen wel minachtend aangeduid als ‘Weiber’. Kafka maakte gretig gebruik van deze dames en hield zelfs een score bij; ‘Als ik optel zijn het er sinds de zomer op zijn minst zes’, schreef hij in zijn dagboek.

Kafka was een graag geziene gast; hij was opvallend knap en lachte veel. Als een echte playboy vond hij het zeer belangrijk om er goed uit te zien. Zijn hals was volgens de laatste mode ingesnoerd in een hoog gesteven boord (een zogenaamde ‘vadermoordenaar’) en op zijn hoofd stond een bolhoedje á la Chaplin.


Kafka’s Favoriete Hoertje

Met serveerster Hans Julie Szokoll, een gevierde schoonheid, maakte Kafka nachtelijke uitstapjes die meestal in een hotelkamer hun hoogtepunt bereikten. Hij beweerde dat ‘hele cavalerieregimenten haar al hadden bereden’. In een dronken bui liet hij zich eens met haar en haar hond fotograferen.Wie het heeft gedaan is onbekend, maar later is Hansi er netjes vanaf geknipt. Nu is het één van de meest beroemde portretten van ‘kluizenaar’ Kafka.


Praag nu. Café Louvre is nog steeds een licht en aangenaam koffiehuis. Typisch Middeneuropees met marmeren tafels, spiegels en kranten aan stokken. De zaal waar Kafka aan de leestafel zat, heeft grote ramen en een zeer hoog plafond waar gigantische kroonluchters aan hangen.

Het is er, net als toen Kafka er rondhing, altijd vrolijk druk. Aan de vele tafeltjes schuiven Pragenaren aan om te lezen, koffie te drinken of om te kletsen. Ze hebben de keuze uit dertig verschillende koffiesoorten en voor een spelletje biljart kun je er ook nog steeds terecht. 

Adres: Café Louvre , Národni 20, Oude Stad

www.cafelouvre.cz

Prijs van een kopje koffie met krant: 48 Kronen

Openingstijden: 08:00 – 23:30

 

Tekst en beeld: @drbronk & @chantalvanwees

@drbronk

David Bronkhorst  is freelance reisjournalist, fotograaf, blogger en schrijver. Hij doorkruiste de Negev woestijn op een ezel en schreef een roman over zijn beroemde circusfamilie  (Het geheim van Carré bij AtlasContact). Hij publiceerde in onder meer Sp!ts, Metro en M!CE.

 

 

Google+