Kafka’s Kantoor

Praag 1908. Na zijn rechtenstudie werd Franz Kafka juridisch medewerker van een semi- overheidsinstelling die handelde in verzekeringen voor bedrijfsongevallen.

 Kantoor   ©  @drbronk

Kantoor  © @drbronk

Ondanks zijn schappelijke werktijden (van acht uur ‘s ochtends tot twee uur s’middags) en de waardering die zowel zijn bazen als medewerkers voor hem hadden, vond Kafka het maar een vervelende onderbreking van zijn literaire werkzaamheden.

Het kantoor stond stampvol archiefkasten en het rook er naar een muffe mix van sigaretten en stof. In Kafka’s optiek was het een meedogenloze hersenmaaimachine waar mannen in pak dagenlang met formulieren in de weer waren.

Overdag was hij de respectabele Herr Dokter Kafka die rapporten schreef over juridische kwesties maar ‘s nachts veranderde hij in een schrijver die zijn dagmerries in literatuur omtoverde.


Kafka’s werk

Wat ik allemaal moet doen! In mijn vier districten vallen als dronkemannen werklui van steigers naar beneden, recht in de machine, alle ladders glijden onderuit, wat ze naar boven doorgeven, stort naar beneden. En je krijgt hoofdpijn van al die jonge meisjes in de porseleinfabrieken, die onophoudelijk met torenhoge stapels servies van de trappen vallen
— Kafka in een brief aan Max Brod

Waarschijnlijk vergat hij even dat het begin 20e eeuw bijzonder was dat hij er een pensioen kon opbouwen en dat hij er, hoe vaak en hoelang hij wilde, vakantie op kon nemen.


Praag nu. Het zou Kafka’s grootste nachtmerrie zijn geweest, maar het is mogelijk te slapen in het kantoor waar hij veertien jaar lang werkte. ‘Arbeiter-Unfall-Versicherung’ kun je nog steeds op de facade van het statige gebouw lezen.

 Buste   ©  @drbronk

Buste  © @drbronk

De muffe lucht is er voorgoed verdwenen. Het hotel wat hier nu zit is sjiek, met een marmeren lobby waar het mooiste beeld van Kafka in Praag staat; een zwart bronzen buste, een ode aan de vele uren die hij hier doorbracht.

Er zijn nog geen gevallen bekend van hotelgasten die ’s morgens wakker werden als een reusachtig insect, maar een waarschuwing is wellicht op zijn plaats. 

 

 

 

 

Adres: Hotel Mercure, Na Porici 7, Nieuwe Stad

www.mercure.com

Prijs: 69 euro per nacht

 

Tekst en beeld: @drbronk & @chantalvanwees

@drbronk

David Bronkhorst  is freelance reisjournalist, fotograaf, blogger en schrijver. Hij doorkruiste de Negev woestijn op een ezel en schreef een roman over zijn beroemde circusfamilie  (Het geheim van Carré bij AtlasContact). Hij publiceerde in onder meer Sp!ts, Metro en M!CE.


Google+