Kafka’s Boekenkast

Praag, 1907. Franz Kafka was een boekenjunkie die al opgewonden werd van de geur van bindlijm. Hij verslond al het leesvoer wat hij kon bemachtigen.

Ik vind dat je in het algemeen boeken zou moeten lezen die je bijten en steken.Een boek moet de bijl zijn voor de bevroren zee in ons.
— Franz Kafka

Op zijn zeventiende had hij alles van Friedrich Nietsche gelezen en op zijn veertigste was hij helemaal in de ban van kindersprookjes en van het Tsjechisch padvindersblad. Een groot deel van zijn geld ging op aan boeken en hij was geabonneerd op de belangrijkste literaire tijdschriften.


Top vijf Kafka’s favoriete romans

  1. ‘Misdaad en straf’, Fjodor Dostojewski.
  2. ’Leerschool der liefde’, Gustav Flaubert.
  3. .’Gesprekken met Goethe’, Johann Peter Eckermann.
  4. ‘De Laatste de Mohanikanen’, James Fenimore Cooper.
  5. ’Don Quichot van La Manca’, Miquel de Cervantes.

Praag nu. ‘Toon me uw boekenkast en ik zeg u wie u bent,’ luidt een bekend gezegde. Wie Kafka beter wil leren kennen of echt wil weten wat hij allemaal gelezen heeft, gaat langs bij de Franz Kafka Society. Dit instituut heeft een complete replica van Kafka’s privé-bibliotheek. De collectie is geschonken door de autofabrikant A.G. Porsche. Alle boeken en tijdschriften die Kafka ooit bezat, staan hier in de kast.

Van Charles Dickens, de Sherlock Holmes verhalen van Arthur Conan Doyle, de dagboeken van Wolfgang Goethe tot reisboeken over exotische bestemmingen, medische literatuur en filosofische werken. Er is ook een hele plank vol werken over zijn grote held Napoleon Bonaparte. Schuif aan achter een replica van Kafka’s bureau en laat zijn meest dierbare bezit op je inwerken. Dichterbij Kafka kun je haast niet komen. 

 

 

Adres: Spolecnost Franze Kafky Maiselove 1, Oude Stad

Prijs: 150 kronen

www.franzkafka-soc.cz

 

Tekst en beeld: @drbronk & @chantalvanwees

@drbronk

David Bronkhorst  is freelance reisjournalist, fotograaf, blogger en schrijver. Hij doorkruiste de Negev woestijn op een ezel en schreef een roman over zijn beroemde circusfamilie  (Het geheim van Carré bij AtlasContact). Hij publiceerde in onder meer Sp!ts, Metro en M!CE.


Google+