Winkel van Kafka’s Vader

Maar jou hoorde en zag ik schelden, vloeken en tieren in de winkel, op een manier die volgens mijn toenmalige mening op dat moment in de wereld zijn gelijke niet kende. En niet alleen vloeken, maar ook andere soorten van tirannie
— Brief aan Vader, Franz Kafka

 

Praag, 1912. Hermann Kafka, Galanteriewaren en gros, de winkel van zijn vader, zat in het Golz Kinsky paleis waar Kafka een paar jaar daarvoor zijn middelbare school had doorlopen.

 Kavka

Kavka

Er hing een uithangbord met daarop een zwarte kauw, een ‘kavka’. Klanten konden er terecht voor modieuze parasollen, sjaals en wandelstokken. ‘Herr Sohn’, zoals zijn vader Kafka noemde, moest af en toe ook in de winkel helpen.

Kafka senior was een besnorde tiran. Hij schold op zijn onderbetaalde en overwerkte personeel, zijn zoon en dochters. Zelfs zijn vrouw ontsnapte niet aan zijn woedeaanvallen. Niemand was goed genoeg, zijn zoon Franz zeker niet. Kafka had daarom zijn hele leven het gevoel dat hij niet aan de hoge verwachtingen van zijn vader kon voldoen. De luidruchtige winkelier en bullebak drukte zo een stempel op het literaire werk van zijn zoon.

‘Vader mijn geschrijf ging over jou. Jij was voor mij de norm van alle dingen,’ schreef Kafka in zijn nooit verstuurde ‘Brief aan Vader’. Overigens kom je vele versies van zijn tierende vader tegen in bijvoorbeeld ‘Het Oordeel’ en ‘De Gedaanteverwisseling’.

 

Bekende uitspraken van Kafka senior

‘Herr Sohn voelt zich zeker te goed voor het zakenleven!’

‘Ik trek je uit elkaar als een vis!’

‘Hou je praatjes voor je!’

‘Wie met de honden in bed gaat liggen, staat met luizen op.’

‘Het is allemaal je eigen schuld.’

 

 De Franz Kafka Boekwinkel @drbronk

De Franz Kafka Boekwinkel @drbronk

Praag nu. Zijn vader zou zich waarschijnlijk in zijn graf omdraaien want waar ooit zijn winkel zat, huist nu de Franz Kafka Boekwinkel en hangt het gezicht van zijn zoon op het uithangbord. Ironisch, als je bedenkt dat zijn vader Kafka’s schrijfambities belachelijk vond. ‘Leg maar op het nachtkastje,’ zei hij ongeïnteresseerd toen Kafka met zijn eerste uitgeven boekje thuis aan kwam zetten.

In deze winkel kan de literaire toerist helemaal losgaan. Er is een rijk aanbod van prachtige uitgaven van zijn werk, zijn brieven, tal van biografieën en bijzondere fotoboeken. Je kunt er ook verschillende Kafka-ansichtkaarten kopen. Waarschuwing: de verkopers van de boekhandel zijn net zo vriendelijk als Kafka’s vader; niet dus.

Adres: Palac Golz-Kinskych, Staromestské 1 Oude Stad

 

 
@drbronk

David Bronkhorst  is freelance reisjournalist, fotograaf, blogger en schrijver. Hij doorkruiste de Negev woestijn op een ezel en schreef een roman over zijn beroemde circusfamilie  (Het geheim van Carré bij AtlacContact). Hij publiceerde in onder meer Sp!ts, Metro en M!CE.

Google+