Kafka Sportief

Praag, 1906. Terwijl hij door iedereen mooi en aantrekkelijk werd gevonden, schaamde Kafka zich verschrikkelijk voor zijn uiterlijk, in het bijzonder voor zijn lange, magere lichaam. Om dit te veranderen ontpopte hij zich tot een fanatiek sporter en gezondheidsfreak.

Hij raakte verslaafd aan het wassen met koud water en bekeerde zich tot een methode van ‘bodybuilding’, ontwikkeld door de Deen Jens Peter Müller. Deze Deen schreef gymnastiekoefeningen voor die Kafka dagelijks, ook in hartje winter, voor een open raam uitvoerde.

‘s Zomers zwom Kafka graag bij de ‘Militär – und Civilschimmschule’; een bekend zwembad aan rivier de Moldau. ‘s Winters schaatste hij altijd op dezelfde rivier. Tennissen deed hij bij de Duitse tennisclub bij de Karlsbrücke. Kafka was ook een uitstekend roeier en versloeg zijn vriend Max Brod met het grootste gemak.

Lijk Kafka

Volgens Max Brod hield Kafka ervan om op zijn rug ineen roeiboot te liggen om als een lelieblad op het water van rivier de Moldau te drijven en naar de wolken te kijken. Een voorbijganger die Kafka eens zag liggen, schrok zich rot. Hij dacht dat Kafka, met zijn lange, magere lijf, uitgestrekt in een roeiboot, een lijk was die met zijn geopende grafkist een boottochtje maakte over de rivier.

Praag nu. Tegenwoordig kun je ’s zomers een roeiboot huren bij het eiland Slovanksy Ostrov, vlakbij het Nationale Theater. Er is de keuze uit drie verhuurbedrijven.

 Huur een bootje bij  Slovanka

Huur een bootje bij Slovanka

Op het water van de Moldau krijg je de mogelijkheid om Praag op een andere manier te leren kennen. Je hebt een spectaculair uitzicht op de stad, het kasteel en op de Karlsbrücke.

Deze beroemde brug is versierd met standbeelden waar je, als je eroverheen loopt, weinig van ziet omdat het er altijd erg druk is. Maar vanaf het water heb je alle tijd om de zwarte brug en alle details op je gemak te bestuderen. Vergeet niet proviand mee te nemen voor een picknick op één van de onbewoonde mini-eilandjes in de Moldau. 

Bezoek Praag zelf

David Bronkhorst  is freelance reisjournalist, fotograaf, blogger en schrijver. Hij doorkruiste de Negev woestijn op een ezel en schreef een roman over zijn beroemde circusfamilie  (Het geheim van Carré bij AtlasContact). Hij publiceerde in onder meer Het Parool, Metro en Leven in Frankrijk.

Google+