Kafka’s Klok

Praag, 1889. Op de slagen van het beroemde Praagse Astronomische uurwerk uit 1864, maken poppen van de twaalf apostelen hun rondgang, gevolgd door de Dood, zijn zeis in de hand, die viert dat hij alweer een uur op de levenden heeft gewonnen. Ondertussen klappert een haan met zijn vleugels en kraait, terwijl een ongelovige Turk zijn hoofd schudt.

 U Minuty’ (Op de minuut) huis © drbronk

U Minuty’ (Op de minuut) huis © drbronk

Kafka kon als jongetje het tafereel vanuit zijn huis bekijken. Want na meerdere keren verhuisd te zijn zonder het plein te verlaten, streken de Kafka’s uiteindelijk neer in het ‘U Minuty’ (Op de minuut) huis, pal naast het opmerkelijke klokkenspel.

Het ging zo goed met de zaak van vader Hermann, dat zij zich dit ruime, degelijke huis konden permitteren. Kafka’s zusjes werden hier geboren. Hij schreef voor hen toneelstukjes die tussen de schuifdeuren werden opgevoerd. Hijzelf was naast schrijver en regisseur natuurlijk ook de hoofdrolspeler.

 

Kafka was als kind niet de makkelijkste. Iedere ochtend moest de meid strijden leveren om Kafka naar school te slepen. Ook had hij er een handje van om ‘s nachts zijn ouders wakker te houden door aanhoudend om water te jengelen. Gewoon, om te pesten.

Zijn vader was het een keer zo zat dat hij zoonlief uit bed haalde en hem op de veranda zette om af te koelen. Deze herinnering inspireerde Kafka later tot het schrijven van ‘Het Proces’, waarin de hoofdpersoon zonder aanleiding in zijn slaapkamer wordt gearresteerd.

Kafka kwam nooit op tijd

Ondanks het feit dat Kafka pal naast het Astronomisch uurwerk opgroeide, had hij de vervelende gewoonte om altijd en overal te laat te komen. Hij kwam dan aanrennen met een glimlachje en zijn hand op zijn hart gedrukt, een gebaar dat betekende; ‘Ik ben onschuldig’.

Kafka hield het erop dat hij zich door niemand de tijd wilde laten voorschrijven. Hij was dan ook zeer geïrriteerd toen zijn verloofde Felice Bauer het waagde om zijn polshorloge gelijk te zetten opdat hij niet meer te laat zou komen.

Praag nu. Het zwart –witte ‘U Minuty’ huis staat op een scheiding tussen het Oude Stadsplein en het Male namesti (Kleine Stadsplein). Niet zozeer omdat Kafka er woonde maar door het monumentale uiterlijk trekt ook het huis de nodige aandacht. De facade is namelijk versierd met opvallende mythologische afbeeldingen; prachtig Florentijnse graffito uit de zestiende eeuw. 

Adres: Dûm u Minuty ,Staromêstké námêsti 2, Oude Stad

@drbronk.png

David Bronkhorst  is reisjournalist, fotograaf, blogger en schrijver. Hij doorkruiste de Negev woestijn op een ezel en schreef een roman over zijn beroemde circusfamilie  (Het geheim van Carré bij AtlasContact). Hij publiceerde in onder meer Het Parool, Metro en Leven in Frankrijk.

Google+