Literaire bestemmingen Jamal Ouariachi

De favoriete literaire bestemmingen van schrijver Jamal Ouariachi

  Schrijver Jamal Ouariachi

Schrijver Jamal Ouariachi

Wat is je favoriete literaire bestemming en waarom?

'Elke bestemming kan een literaire bestemming zijn als een schrijver hem productief kan maken.  Mijn nieuwste roman Een Honger speelt zich deels af in Ethiopië en gaat onder meer over de hongersnoodramp van 1984. Ik ben daar naar toe gegaan om de sfeer op te snuiven.'

En hoe ruikt Ethiopië?

'De hoofdstad Addis Abeba ruikt relatief fris. Het ligt op 2000 meter hoogte, dus het is er niet te heet. Het is er een aangename chaos met veel armoede maar er wordt ook veel gebouwd. Wanneer de avond valt, klinkt overal traditionele Ethiopische muziek als een hartslag door de stad. Door de straten ronken afgeragde Lada‘s die dienstdoen als taxi: een aandenken aan de tijd dat Ethiopië communistisch was.

In het afgelegener Noorden ben ik ook geweest. Je hebt er prachtige landschappen, mensen die graag verhalen vertellen over de geschiedenis van het land, die kleurrijk maar ook vaak treurig is. Al gaat het een stuk beter dan in de jaren tachtig; het is nog steeds één van de armste landen ter wereld. En Ethiopië is hulpafhankelijk: een negatief gevolg van de ontwikkelingshulp. Daar gaat het in mijn roman ook over: de naïviteit van hulporganisaties in de jaren tachtig, die dachten het arme Afrika wel eventjes te redden, maar geen idee hadden in wat voor complexe situatie ze zich begaven.

Je kunt veel non-fictie vinden over Ethiopië, maar dat zijn slechts feiten en analyses. Ik vond het interessant om ter plaatse op zoek te gaan naar levendige details, voor een roman is dat belangrijk.' 

Ga je altijd op reis voor je boeken?

'Mijn drie andere boeken spelen zich in Amsterdam af, dus daarvoor hoefde ik niet ver te gaan. Dit was voor het eerst dat ik met een boek in gedachten ergens heenging. Ik vind het een mooie manier van reizen omdat je een bepaalde doelmatigheid hebt. Zeker als je in een derde wereldland bent, heeft het iets heel decadents om er zomaar een maand vakantie te vieren.

Natuurlijk stimuleer je daar ook de economie mee, maar ik ben sowieso geen liefhebber van doelloos rondhangen. Een week aan het strand boeken lezen en zwemmen vind ik lekker maar niet langer dan dat.' 

Welke plek op de wereld heeft jou en je werk het meest beïnvloed?

'Amsterdam. Het is een plek die ik heel goed ken en ik vind het interessant om kanten van de stad te beschrijven die niet standaard zijn. In mijn werk vind je niet snel scènes die zich op de Dam of het Leidseplein afspelen, eerder op, pak 'm beet, de NDSM-werf, een voormalige vrijplaats voor kunstzinnige types. In mijn roman Vertedering zit een belangrijk hoofdstuk dat zich daar afspeelt.

Zomers is het er gezellig en heerst er een vrijgevochten sfeer. Maar de scene die ik schreef, speelt als het vriest. Dan kan het er desolaat en winderig zijn, er is weinig beschutting aan het water en er staan veel oude, vervallen gebouwen. Die verlorenheid kan een sfeer oproepen die ik als schrijver goed kan benutten.'

 Het landgoed van Nabokov, Rozhdestveno, nabij  Sint-Petersburg

Het landgoed van Nabokov, Rozhdestveno, nabij  Sint-Petersburg

Welke schrijver/boek wil jij nog eens waar nareizen?

'Ik ben eigenlijk niet zo'n literaire toerist. Wel ben ik dol op plekken als The Morgan Library & Museum in New York waar ze een enorme verzameling handschriften hebben, van originele bladmuziek van Mahler en Mozart tot manuscripten van Jane Austen en Charles Dickens.

En Nabokov wil ik ooit nog wel eens nareizen, maar die heeft nogal een weg afgelegd: Sint-Petersburg, Berlijn, Parijs, Amerika, Montreux. Hij is één van mijn favoriete schrijvers, om stilistische redenen in de eerste plaats. Misschien juist omdat hij oorspronkelijk niet Engelstalig was, is zijn taalgebruik zo sterk, hij kon het helemaal naar zijn eigen hand zetten waardoor er geen clichés in zijn werk zitten. Hij had enorm veel humor en een scherpe kijk op de psyche en het handelen van mensen. Ook had hij een groot oog voor detail, dat is misschien het meest kenmerkende van zijn werk.

Ik zou wel eens Ithaca willen bezoeken, in Noordoosten van de Verenigde Staten, waar Nabokov woonde en doceerde aan de Cornell-universiteit. Hij schreef er één van mijn favoriete romans, Pale Fire, die zich afspeelt in een soortgelijk plaatsje.

De roadtrip die Humbert Humbert in Lolita maakt, van Oost naar West Amerika en dan weer terug, zou ook een mooie tocht zijn. Eigenlijk genoeg literaire reisideeën, als ik er zo over nadenk.'

 

@Chantalvanwees

Chantal van Wees is freelance lifestyle-en reisjournalist en blogger. Zij interviewde honderden bekende en minder bekende mensen en trok per riksja door Europa. Haar interviews, achtergrondartikelen en reisreportages publiceert ze onder meer in Red, Sp!ts en Het Parool.

Google+