Hemingway in Sun Valley Lodge

Hoe Sun Valley lodge Hemingway weer op weg hielp

Ketchum, Idaho, eind september. De Indian Summer is begonnen maar dan is het hier nog moeiteloos dertig graden. In de tuin van luxe hotel Sun Valley Lodge draait een meisje pirouetjes op het ijs.

Suite 206 biedt uitzicht over de schaatsbaan, die het hele jaar door geopend is. Helaas is Hemingways “Glamour House”, zoals hij de suite noemde, bezet, zoals vrijwel altijd. Van te voren reserveren dus.

Van buitenaf zie je het houten balkon, waarvan af Hemingway ooit twee ganzen neerschoot. Het was in de herfst, Hem zag dat het vrouwtje gewond was en wist dat zij de winter niet zou overleven. Omdat ganzenparen voor het leven bij elkaar blijven, schoot hij dus ook maar het mannetje af, zodat deze niet zou wegkwijnen van verdriet.

Het is één van de ontelbare heldenverhalen waarmee schrijver Ernest Hemingway zijn reputatie als stoere vent met een klein hartje kundig in stand hield. En daarmee zijn populariteit.

Dit laatste gebruikte de steenrijke spoorwegfinancier en diplomaat Averell Harriman, tevens eigenaar van Sun Valley Lodge, een van de eerste of multi-use western resorts voor de well to do, dan weer om zijn hotel op de kaart te zetten. Hij bood Hemingway en diens toenmalige vriendin Martha Gellhorn in 1939 een gratis suite aan om zo de rich and famous naar het nog onbekende dorpje Ketchum in de bergen van Idaho te trekken, en daarmee weer hordes toeristen.

Heminway wilde wel. Populair was hij, maar ook bijna bankroet. Hij had in geen jaren een bestseller geschreven en was een ster in het erdoor jassen van geld.

Het bleek geen slechte marketingstrategie van Harriman: het werkte als een tierelier. De gang naar de lobby is een soort Hall of Fame met portretten van alle prominenten die Hemingways voetsporen volgden: van de Kennedy's, Marilyn Monroe, Clark Gable tot Bill Gates, de meesten op ski's, allemaal goedlachs naar de huisfotograaf van het hotel. Sun Valley Lodge was op de kaart gezet en is sindsdien een begrip.

Hemingway maakte goed gebruik van het aanbod: hij bracht er vijf seizoenen door. Het is ook paradijs voor een avonturier zoals Hemingway was: hij kon er naar hartenlust jagen op eenden bij Silver Creek en op fazanten bij Soshone, Dietrich en Gooding. Hij leefde zich uit met zijn hengel tijdens het vliegvissen en bedwong op zijn ski's Bald mountain en Dollar mountain, gebruik makend van de eerste stoeltjesliften ter wereld.

Hemingway had er een vaste routine: schrijven in de ochtend en vogels neerknallen in de middag. Hij was favoriet bij het restaurant personeel dat zijn enorme trek bewonderde maar maakte ook kanotochten met hen of ging paardrijden.

 Hemingway aan het werk in Sun Valley Lodge 1939  Foto van Lloyd Arnold

Hemingway aan het werk in Sun Valley Lodge 1939 Foto van Lloyd Arnold

Maar Hemingway kon er vooral goed schrijven. Zijn productie was vaak meer dan duizend woorden per dag. Hij schreef vaak buiten, gekleed in een Western outfit die hij steeds meer begon te waarderen, en liet de hotelfotograaf regelmatig publiciteitsfoto’s nemen in alle mogelijke stoere standjes: Hemingway de sportman, vis vangend, vogels schietend en kletsend met filmsterren. Toen vriendin Martha op reis ging, bleef Hemingway in Sun Valley. Het boek waar hij aan werkte zou groots worden en hij wilde het schrijfritme niet doorbreken.

Hij noemde het For Whom the Bell Tolls. Hemingway ving 100.000 dollar voor de filmrechten, en tien procent per verkocht boek. Met meer dan 400.000 exemplaren verkocht, werd Hemingway een rijk man. Dit vierde hij in Sun Valley, vissend met Gary Cooper, de filmster die hij al voor zich zag in de rol van Robert Jordan, hoofdpersoon uit zijn bestseller.

vissen-versie.jpg

Het is niet moeilijk om, zodra de portier de deur voor je opent en je naar binnenloopt, van het hotel te gaan houden. Na tachtig jaar, het opende 1 december 1936, heeft het niets van zijn grandeur verloren. Wel is het onlangs gerenoveerd en er is een spa bijgebouwd, want luxe heeft met het verstrijken der jaren een andere lading gekregen.

Je begrijpt wel waarom Hemingway er zijn weg naar woorden en geld hervond. Heerlijk eten, een mooie suite, omgeven door de warme kleuren van de herfstbomen, de bergen, het geruis van de rivier altijd op de achtergrond. Wie kan hier nou niet een bestseller schrijven?

www.sunvalley.com

www.visitidaho.org

 

Chantal van Wees is freelance lifestyle-en reisjournalist en blogger. Zij interviewde honderden bekende en minder bekende mensen en trok per riksja door Europa. Haar interviews, achtergrondartikelen en reisreportages publiceert ze onder meer in Roots, Het Parool, Leven in Frankrijk en Metro.
Google+