Gekroonde kadavers

Er bestaat geen Weens volksliedje waarin de dood niet voorkomt en een schöne Leich (een mooie begrafenis), is hier een begrip. In Wenen hoort je laatste feestje op aarde een knalfuif te zijn.

  Kaisergruft   ©    @drbronk

Kaisergruft ©  @drbronk

Keizerlijke lijken kijken in de Kaisergruft op de Neuer Markt is dan ook een plezierige aangelegenheid. De grafkisten van 138 leden van de keizerlijke Habsburgfamilie zijn een lust voor het oog.

Je ziet hoe de grafmode door de eeuwen heen veranderde. De oudste kisten zijn van tin en rijkelijk versierd met doodshoofden en andere gezellige sculpturen. Latere tombes zijn van steen, zoals het rococo praalgraf van Maria Theresa, wat een bed moet voorstellen waar zij saampjes met manlief op ligt. Sissi's kist springt eruit door een overdaad aan verse bloemen.

Voor de liefhebber zijn de harten en ingewanden van de keizerlijke familie apart te bezichtigen in de nabijgelegen Augustinerkirche. 

www.kaisergruft.at

 

Tekst en beeld: @drbronk & @chantalvanwees

@drbronk

David Bronkhorst  is freelance reisjournalist, fotograaf, blogger en schrijver. Hij doorkruiste de Negev woestijn op een ezel en schreef een roman over zijn beroemde circusfamilie  (Het geheim van Carré bij AtlacContact). Hij publiceerde in onder meer Sp!ts, Metro en M!CE.

Google+