Brontë's geheime liefde in Brussel

Een interview met schrijfster Jolien Janzing over haar historische roman De Meester, waarin ze Charlotte Brontë's geheime liefde in Brussel beschrijft.

 

De Meester gaat over de tijd dat Charlotte Brontë in Brussel studeerde en verliefd werd op haar getrouwde leraar, Contantin Heger. Is wat je schreef allemaal waar, voor zover je kon checken?

Alleen wat niet bekend was heb ik zelf gecreëerd, maar er bestaan heel veel feiten waar ik me op kon baseren. Vooral haar correspondentie was een grote bron van informatie.

 Schrijfster Jolien Janzing

Schrijfster Jolien Janzing

Was Charlotte echt verliefd? En zo ja: was het wederzijds?

Ja, zij was verliefd, en volgens mij was het ook wel wederzijds. Maar hij was een enorme flirt. Zo is er een brief bewaard gebleven aan een van zijn andere vrouwelijke leerlingen, waarin hij haar probeert te paaien met allerlei vleierijen.

Was ze vatbaarder voor de avances van deze man omdat ze zich in een vreemde omgeving bevond?

Charlotte kwam uit Haworth in Yorkshire, een afgelegen industriestadje. Het was er toen levendiger dan nu, maar op cultureel niveau gebeurde er maar weinig. Ze kwam dus zelden in aanraking met intelligente mannen met wie ze zich kon meten. Contantin Heger was niet knap maar hij had wel veel charme; hij was slim en belezen en daar viel ze als een blok voor. En hij gaf haar veel aandacht. Ze was geen schoonheid maar hij had meer een zwak voor madeliefjes dan voor rozen.

Kregen ze ook echt een relatie? Is De Meester Charlotte's dirty secret?

Ik ben er haast zeker van dat ze hebben gekust. Veel meer zal er wel niet gebeurd zijn, maar ik ben er zeker van dat Constantin Heger aanleiding heeft gegeven. Nadat Charlotte naar Engeland was teruggegaan, schreef ze hem en het waren brieven vol wanhoop. Wij vrouwen gaan ver voor de liefde, maar Charlotte was niet zo gek dat ze haar hart zou hebben gegeven aan een man die niets om haar gaf.

Kwam zijn vrouw er niet achter? Zij was immers de eigenaresse van het pensionaat waar Charlotte verbleef, Constantin was dus de heer des huizes en ze woonden onder één dak.

Claire Heger, de echtgenote van Constantin, kreeg natuurlijk in de gaten dat Charlotte verliefd was op haar man. Ze heeft het een hele tijd genegeerd, maar toen er echt iets begon te groeien tussen die twee heeft ze ingegrepen. Ze stuurde Charlotte als het ware terug naar huis.

Hoe was het voor Charlotte en Emily, want haar zusje was ook mee, om uit de Engelse outback in wereldstad Brussel terecht te komen?

Op de heenweg stopten ze in Londen en dat was al een hele ervaring. Maar Brussel gaf hen wel een totale cultuurschok. Eerst en vooral werd er Frans en Nederlands gesproken. Charlotte had een beetje Frans geleerd, Emily veel minder en van het Nederlands begrepen ze allebei helemaal niets. De mode was ook anders. De Brusselse dames lieten zich inspireren door de Parijse mode en ze droegen smalle mouwen en kleine kragen. Charlotte paste zich wel aan en offerde haar laatste spaarcentjes daarvoor op, maar de wereldvreemde Emily bleef gewoon in haar ouderwetse jurken met enorme mouwen en kragen rondlopen.

Daarnaast was Brussel een roomse stad, terwijl de Brontë’s uit een anglicaans gezin kwamen. Een groot verschil, zeker in die tijd. Op hun school in Brussel bad men de rozenkrans en er werd lekker gegeten en gedronken: een weelderigheid die ze niet kenden en waarschijnlijk afkeurden.

 kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele

kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele

Waar vind jij in Brussel de sporen van Charlotte Brontë terug?

In de kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele. Ondanks haar afkeer van het roomse geloof, is Charlotte daar op een keer gaan biechten. In de Katholieke kerk kon ze haar verhaal kwijt.

En dat was hoognodig, want ze had een grote behoefte om over haar verboden liefde voor een getrouwde man te spreken. De priester probeerde haar nog voor het roomse geloof te ronselen maar dat is hem niet gelukt. 

 

@Chantalvanwees

Chantal van Wees is freelance lifestyle- en reisjournalist en blogger. Zij interviewde honderden bekende en minder bekende mensen en trok per riksja door Europa. Haar interviews, achtergrondartikelen en reisreportages publiceert ze onder meer in Red, Sp!ts en Het Parool.

Google+