Literaire bestemmingen Daniëlle Hermans

De favoriete literaire bestemmingen van thrillerschrijfster Daniëlle Hermans

 Thrillerschrijfster Daniëlle Hermans  ©  Paul Hoes

Thrillerschrijfster Daniëlle Hermans © Paul Hoes

Wat is je favoriete literaire bestemming en waarom?

'Mijn favoriete bestemming zit in mijn hoofd en bestaat uit alles wat ik in mijn leven heb gelezen en inspirerend vind. Van Kruistocht in Spijkerbroek van Thea Beckman tot bijvoorbeeld The Beach van de Britse schrijver Alex Garland. Ik reis in die boeken met de personages mee, ook in hun gevoel, en zo ben ik dan op pad zonder daadwerkelijk de deur uit te gaan.

Zelf ben ik geen enthousiaste vakantieganger. “Waar ga je heen?” vraagt iedereen, alsof je dus wel moet. Maar ik vind het onrustig.

Liever ga ik een tijd lang naar dezelfde plek om te kijken of ik er op een bepaalde manier deel van kan en wil uitmaken. Maar met een rugzak de wereld rondtrekken, daar word ik niet blij van. Dat is te vluchtig, dan dringt het bij mij niet door hoe het er echt is.

Wel bezoek ik graag vrienden die in het buitenland wonen, zo kom ik ook op een plek waar ik me meteen thuis voel, je gaat samen naar hun bakker, komt in hun leefomgeving terecht.

Van een lang weekend Rome of New York, met vriendinnen, kan ik ook wel genieten. Vroeger kwam ik vaak in Londen omdat mijn man er voor zijn werk moest zijn, een heerlijke internationale, bruisende stad. Dan ging ik lekker in mijn eentje door de stad wandelen. Voor mijn debuutroman Het Tulpenvirus heb ik diverse locaties die ik er tegenkwam gebruikt.'

Maar je gaat voor je boeken niet speciaal op pad?

'Niet altijd. Ik verzamel wel locaties voor mijn boeken. Als ik een plek zie waarvan ik denk dat die wel eens handig zou kunnen zijn, maak ik er met mijn telefoon een foto van. Zo heb ik een databank van plekken die ik kan gebruiken tijdens het schrijven.

 Een oude begraafplaats uit databank Hermans

Een oude begraafplaats uit databank Hermans

Als ik bijvoorbeeld een oude begraafplaats nodig heb in een boek, dan kan ik die aan de hand van een foto tot in het detail omschrijven. Dat werkt voor mij toch beter dan uit mijn hoofd.

Voor mijn boek In Vredesnaam moest ik het Domplein in Utrecht omschrijven. Ik ben er duizenden keren langsgefietst maar toen ik het op papier wilde zetten, dacht ik: dit klopt niet. Ik sprong op de fiets en ontdekte dat het echt anders was dan in mijn hoofd, er staan bijvoorbeeld veel meer bomen dan ik dacht.'

Welke plek op de wereld heeft jou en je werk het meest beïnvloed?

'Nederland, al spelen de historische thrillers die ik schreef zich wel in het Nederland van de zeventiende eeuw af. Ik houd heel erg van de vaderlandse geschiedenis en vind het leuk om daar iets mee te doen.'

Hoe komt het dat je het liever dichtbij huis zoekt?

'Dat vraag ik me ook wel eens af. Misschien komt het doordat ik hier niet ben opgegroeid. Tot mijn elfde woonde ik door mijn vaders werk, die in de ontwikkelingssamenwerking zat, in Amerika, Kameroen en Kenia. Ik ben dus vaak verhuisd. Waarschijnlijk heb ik daardoor ook gewoon genoeg van al dat gereis.'

Bestaat er niet één boek waar je eens echt in zou willen rondlopen, dat je dus toch eens wilt nareizen?

'In Cold Blood van Truman Capote vind ik een fantastisch boek. Ik zou wel eens willen kijken hoe het daar nu is in het kleine plaatsje Holcomb in Kansas, waar het zich in de jaren vijftig afspeelde.

 Holcomb, Kansas © Spacini

Holcomb, Kansas © Spacini

Kijken of die beklemmende sfeer er nog hangt. Het was zo'n geïsoleerde gemeenschap waar iedereen elkaar kent. Wat er vervolgens gebeurt als er zo'n familie wordt afgeslacht, fascineert me. Misschien is het allemaal weg of is het er helemaal veranderd.

 De sfeer die er hing, omschreef Capote zo goed, ik wil wel weten hoe hij dat voor elkaar heeft gekregen. Ik weet dat hij er echt is gaan leven om het boek te kunnen schrijven. Misschien werkt dat dan toch wel het beste: een plek beschrijven waar je daadwerkelijk je boodschappen doet. Helaas zijn die plekken niet altijd even interessant.'


@Chantalvanwees

Chantal van Wees is freelance lifestyle- en reisjournalist en blogger. Zij interviewde honderden bekende en minder bekende mensen en trok per riksja door Europa. Haar interviews, achtergrondartikelen en reisreportages publiceert ze onder meer in Red, Sp!ts en Het Parool.

Google+