Bloomsday

Wat moet je doen tijdens hét literaire feest?

Reis allereerst naar Dublin met het boek Ulysses van James Joyce in je hand. Het moeilijke literaire meesterwerk over één dag in Dublin aan het begin van de twintigste eeuw, 16 juni 1904.

Er is geen stad in de wereld die zo verbonden is met een boek als Dublin is met Ulysses. Ieder jaar vieren ze uitbundig Bloomsday, de dag waarop het boek zich afspeelt.

Tijdens deze literaire feestdag is het de bedoeling dat jij je als Joyce/Bloom (rieten hoedje op) of als Molly verkleedt (jurk), niertjes eet of op het toilet gaat zitten zoals in het boek, zoveel mogelijk plekken uit het boek bezoekt en vooral te pas en te onpas voordraagt uit het werk.

Op veel plekken kun je terecht voor een Ulysses kaart, zodat je niet de hele roman hoeft te lezen om te zien waar je moet zijn.

Volg de drie Dubliners uit Ulysses op de voet: Stephen Dedalus, de voormalige student die kunstenaar wil zijn; Leopold Bloom, een colporteur van advertenties en tevens de reïncarnatie van Odysseus, en Molly, Blooms vrouw.

  • Begin de dag bij de James Joyce and Museum in Sandycove, beklim de toren die uitgebreid geschreven staat in het eerste hoofdstuk.
  • Eet vervolgens niertjes in of bij het James Joyce Centre, het ontbijt (!) van Bloom.
  • Koop het citroenzeepje uit het boek bij de negentiende eeuwse apotheker Sweny.
  • Mijmer een beetje op het prachtige strand van Sandymount.
  • Bezoek als Bloom de gigantische begraafplaats van Dublin: Glasevin Cemetery.

Alles maar dan ook alles uit de roman kun je samen met mede Bloomdsday vierders in alle geuren en kleuren ervaren.  De literaire feestdag moet natuurlijk besloten worden in één van de vele pubs die Dublin rijk is met een Guinness en het gezamenlijk uitroepen van YES! (het laatste woord van het boek)

Conclusie: Die Ieren weten wel hoe je literatuur kunt vieren.

Meer informatie:

www.visitdublin.com

bloomsdayfestival.ie

 

Google+