Belle Biarritz

Meteen maar een strandpaleis bouwen omdat je vrouw zo van de zee houdt? Napoleon III deed het voor zijn Eugénie in het Franse kustplaatsje Biarritz. Villa Eugénie: donkerroze van kleur en in de vorm van een E, want je bent keizer of je bent het niet.

Victor Hugo, die het rustieke vissersdorpje aan de golf van Biskaje al ontdekte voordat Eugénie er kwam, sprak ooit de hoop uit dat de wilde, prachtige plek ongerept en onmodieus zou blijven. Tevergeefs: Biarritz werd de hotste badstad van Europa.

Met de komst van het keizerlijk paar begon de gehele Europese beau monde er vakantie te vieren. Niet om in de zee te zwemmen want dat vond men onhygiënisch. Je gezicht een beetje deppen met zeewater uit een goudomrande porseleinen kommetje was al heel wat. Men kwam er vooral om veel champagne te drinken, te flaneren met een parasolletje op het strand, oesters naar binnen te harken en vooral heel veel te gokken. Het dreigde zelfs populairder te worden dan Monte Carlo.

Je moest opeens van behoorlijke goede huize komen wilde je er een weekendje doorbrengen. Het strand was niet meer een eenvoudige zandvlakte waar de golven op stuksloegen, nu was het la reine des plages et la plage des rois (de koningin van de stranden en het strand der koningen). Vissershuisjes op de heuvel maakten plaats voor op Zwitserse chalets gelijkende huizen, kruideniers werden chocolatiers.

   La plage des rois   ©    @drbronk

 La plage des rois ©  @drbronk

Net als de golven bleven de beroemdheden komen en gaan, van Winston Churchill, die er hoopte dat de zeewind zijn depressie zou wegwaaien, tot Ernest Hemingway, die er verbleef tijdens de verfilming van zijn boek The Sun Also Rises. Allemaal logeerden ze in het Hôtel du Palais, waar ook Sissi, Charlie Chaplin en Frank Sinatra aan hun trekken kwamen.

Veel is er eigenlijk niet veranderd. Nog steeds kun je het symbool van Biarritz, le Rocher de la Vierge, de rots van de maagd Maria, beklimmen; een beetje gokken in het casino en een nachtje doorbrengen in een van de luxe kamers van het vijfsterren Hôtel du Palais. Als je, vooral buiten het hoogseizoen, vanaf de rots op het strand tussen je oogharen doortuurt, waan je je er bijna vanzelf in de Belle Epoque.

 

Meer informatie:

Biarritz: www.toursime.biarritz.fr 

Frans Baskenland: www.bearn-basquecountry.com

Aquitaine: www.tourisme-aquitaine.fr

Voeg het adres van Hôtel du Palais, Biarritz toe aan je mobiel

@drbronk

David Bronkhorst  is freelance reisjournalist, fotograaf, blogger en schrijver. Hij doorkruiste de Negev woestijn op een ezel en schreef een roman over zijn beroemde circusfamilie  (Het geheim van Carré bij AtlacContact). Hij publiceerde in onder meer Sp!ts, Metro en M!CE.

Google+