Banjeren met Baantjer

De Baantjertoer door Amsterdam lijkt een wandeling door Ab Baantjers boeken. Fictieve én echte moordplekken, prostituees, pooiers en penoze laten zien waar de schrijvende ex-rechercheur zijn inspiratie vandaan haalde.
 
AMSTERDAM. Het is tien uur ‘s morgens. De cafés rond het Damrak zijn nog niet open maar toeristen lopen al aangeschoten over de walletjes. Drugshandelaren op de brug zijn er ook vroeg bij ('Coke! Hasj! Viagra voor papa!') en hoertjes dansen alweer achter de ramen.

 De Cock   ©  @drbronk

De Cock  © @drbronk

Voor het Appie Baantjer Museum staan Baantjerfans te trappelen om op Baantjertoer te gaan.

"Nee hoor, zelf ben ik niet zo moordlustig," verklaart Arie Blom (61), gids van de Baantjertoer. "Ik hou gewoon van de Baantjerboekies. Ik heb ze bijna allemaal."

Schrijver Ab Baantjer begon zijn carrière als politierechercheur op het Amsterdamse bureau Warmoestraat. Zijn werk inspireerde hem tot het schrijven van 63 moordmysteries, die hem maakten tot de bestverkopende Nederlandse schrijver ooit. Hoofdpersoon in zijn boeken is rechercheur De Cock ('met Cee Oo Cee Kaa'), in de ooit zo populaire televisieserie Baantjer vertolkt door Piet Römer.  

Voor de toer draagt Arie dezelfde hoed en bril als speurneus De Cock. Zijn buikje maakt de look helemaal af. 

Het eerste gedeelte gaat per fiets, langs de Schreierstoren (De Cock en de dood van de clown) en de Kalkmarkt (De Cock en moord bij maanlicht). Voor de fans een feest van herkenning; de plekken prijken op de boekomslagen.

Bij de Oudekerkstoren fietsen we tegen een ‘echt’ lijk aan, bedekt onder een met bloed besmeurd laken (uit ‘Het lijk aan de kerkmuur’). Passerende toeristen kijken geshockeerd toe hoe een uitverkoren fan het lijk grinnikend aftekent met krijt. 

"Dank je wel", mompelt de dode wanneer hij klaar is, waarop de groep in lachen uitbarst. "Hij doet het hartstikke goed", zegt Arie over dakloze Theo, die met lijkspelen een zakcentje bijverdient. "Dat hij soms niet op tijd komt is logisch; hij heeft gekozen voor een leven zonder regeltjes."

Bij de brug waar de Egelantiersgracht de Eerste Leliedwarsstraat kruist  gaat de groep fans op de foto. De televisieserie begon altijd hier, met het beeld van De Cock die over de brug wandelt, met op de achtergrond de Westertoren.

Even verderop ligt Café Lowietje, waar De Cock aan de toog keer op keer de zoveelste moord oplost. De welbekende tune van de tv-serie zwelt aan wanneer de groep dit typisch Jordanese café binnen slentert. "Waar zijn de hoertjes?" roepen fans bezorgd uit, maar die zijn hier alleen in de serie te zien. 

Na het cafébezoek wandelen we over de wallen langs echte moordplekken. "Doordat rechercheur Baantjer al snel meer interesse had in schrijven, bleven veel moorden onopgelost", grapt Arie.

Bizarre moorden met daders en slachtoffers die Finse Henny, Magere Josje of Manke Mien heten, tonen dat het werk van Baantjer wel erg dichtbij de werkelijkheid staat. Eng, maar smullen voor de echte crimifans.
 
Boek zelf een tour:  www.amsterdamexcursies.nl

@Chantalvanwees

Chantal van Wees is freelance lifestyle- en reisjournalist en blogger. Zij interviewde honderden bekende en minder bekende mensen en trok per riksja door Europa. Haar interviews, achtergrondartikelen en reisreportages publiceert ze onder meer in Red, Sp!ts en Het Parool.

Google+