Arsène Lupin in Étretat

Bezoek de beroemde gentlemen dief Arsène Lupin in zijn Étretat aan de Normandische kust.

Het kleine vissersdorpje Étretat aan de Normandische kust is beroemd om zijn torenachtige kliffen en de dramatische vormen die de zee in hen gekerfd heeft. Victor Hugo noemde deze natuurlijke formaties: ‘de grootste architectuur die ooit heeft bestaan.' Vanwege het prachtige uitzicht met bijbehorend licht werd het dorpje een modieuze badplaats, geliefd bij artiesten, schilders en schrijvers.

Maar het is ook de plek waar Arsène Lupin veel van zijn avonturen beleefde. Arsène Lupin? Engeland heeft Sherlock Holmes, Frankrijk Arsène Lupin. Met het verschil dat Lupin misdaden pleegt en Holmes ze oplost.

Arsène Lupin is de meest creatieve dief in de wereldliteratuur. Begin twintigste eeuw geschapen door Maurice Leblanc, was hij een geniale inbreker, de Sherlock Holmes onder de criminelen. Geen wonder dat Lupin vaak Holmes tegenkwam, hem regelmatig te slim af was en zelfs zijn horloge stal. En zoals Holmes huist op 221B Baker Street te Londen, woont Arsène Lupin in Le Clos Lupin, 15 Rue Guy de Maupassant te Étretat.

Le Clos Lupin in Étretat

In de gigantische Normandische villa Le Clos Lupin schiep Maurice Leblanc zijn dievenprins. Het is tegenwoordig een schitterend en mysterieus museum. Loop door de prachtig onderhouden tuin, langs de keurig kortgewiekte heggen en majesteuze tuinbeelden naar de voordeur van het huis dat Leblanc in 1918 kocht van zijn Lupin-royalties.

Bij binnenkomst zie je als eerste de schrijftafel van Leblanc. Manuscripten liggen verspreid over het tafelblad, ongeopende post ligt in een rekje en foto’s van zijn favoriete schrijvers, Flaubert en De Maupassant staan in de boekenkast. Het is alsof Leblanc nog zo kan binnenlopen om verder te schrijven aan de avonturen van Lupin. Op een stoel in de hoek een hoge hoed zoals zijn schepping Lupin die graag droeg.

Maurice Leblanc in Étretat

Maurice Leblanc werd geboren in 1864 in Rouen. Ondanks het feit dat hij rechten had gestudeerd en eventjes werkte in het scheepsbedrijf van de familie, was hij altijd rusteloos.

Hij schreef in 1905 enkele psychologische romans à la Flaubert, maar die sloegen niet aan. Hij verdiende zijn brood als journalist. Toen vroeg een maandblad, Je sais tout, hem om een avonturenverhaal te schrijven in de geest van de populaire Sherlock Holmes. Leblanc aanvaardde de opdracht. Hij vertelde later dan hij aan zijn schrijftafel ging zitten zonder een idee te hebben en Arsène Lupin op de pagina vond. Het eerste verhaal: L'Arrestation d'Arsène Lupin was meteen ongekend populair.

‘Ik mocht die Lupin wel,’ herinnerde de auteur zich later. De eerste verzameling verhalen over zijn held kwamen in 1906 uit: Arsène-Lupin, Gentleman-Cambrioleur. De avonturen werden wereldwijd vertaald en waren een ongekend succes. Ook bijvoorbeeld een intellectueel als Jean-Paul Sartre aanbad Lupin en noemde hem ‘de Cyrano van de onderwereld’. Twaalf jaar later kocht Leblanc de villa in Étretat.

Le Clos Lupin: huis van Leblanc en Lupin

In de villa hangt een vreemde sfeer. Als je door de geheimzinnige kamers rondloopt, stel je automatisch de vraag: Wie leefde hier: Leblanc of Lupin? Waarschijnlijk allebei; persoonlijke souvenirs van de schrijver liggen liefdevol naast de attributen van de meesterdief.

Betreed de weelderige rode ontvangstkamer. Arsène Lupin was weliswaar inbreker, maar ook conaisseur. Hij werkte uit liefhebberij en omdat hij vond dat het zijn roeping was, maar het was ook een tijdverdrijf. Beroemde gestolen kunstwerken als de Mona Lisa hangen dan ook aan de muur waar Lupin zijn gasten ontvangt of piano speelt. Zijn hoge hoed en mantel liggen netjes over de bank gedrapeerd. Alles is even geraffineerd.

Het mag duidelijk zijn: Lupin is een schelm maar geen schurk. De armen en onschuldigen hebben dan ook niets van hem te vrezen. Lupin is de verpersoonlijking van de Franse ziel; hij zou het Frankrijk vertegenwoordigen dat ervan houdt om de draak te steken met gezaghebbende figuren.

Lupin was een romantische verleider, charmant, meester in alle vechtsporten en met een goed gevoel humor, talloze talen sprekend en alle soorten handschriften beheersend zoals te zien in de werkkamer die uitkijkt over de grote tuin waar een tuinman rustig het onkruid tussen het grint vandaan trekt.

Een eenvoudig bed met een telefoon staat in de hoek, sliep Leblanc hier of was het de meesterdief? Aan de muren foto’s van schone dames; die moeten wel de veroveringen zijn van Lupin. Of Leblanc.

Dan de pièce de résistance: de grote verkleedkamer van Lupin. Hij weet zich uit elke uitzichtloze situatie te redden. Hij is de man van de duizend gezichten: Chauffeur, tenor, bookmaker, rijkeluiszoon, grijsaard, Russisch arts en zelfs Spaans stierenvechter. Op de kaptafel liggen de vermommingen klaar voor gebruik; van baarden, snorren tot nepneuzen. Paspoppen stellen de verschillende kostuums tentoon.

Arsène Lupin onlosmakelijk verbonden met Étretat

Na een bezoek aan Le Clos Lupin loop je de straat uit om binnen vijf minuten uit te komen bij het beroemde uitzicht van Étretat. De krijtrotsen stroomopwaarts, waar ‘de Naald’ met de grote boog zich bevindt, is één van de mooiste punten van de hele wereld om de ondergaande zon te zien, het is ook de kathedraal van kalk waar Arsène Lupin de schat van de Franse koning Louis XIV ontdekte, een stapel goud, sieraden en edelstenen zonder weerga zoals te lezen staat in het avontuur L'Aiguille creuse.

Natuurlijk was dit wonderbaarlijke uitzicht, zo vaak bezongen en geschilderd, een grote inspiratie bron voor Maurice Leblanc. De zee ruist, slaat tegen de kliffen en de zilvermeeuwen vliegen krijsend over. Schaduwen spelen over de kalkrotsen: je zou bijna denken dat Arsène Lupin weer eens bezig is.

Reisinformatie Étretat

Le Clos Lupin, Maison Maurice Leblanc
15 Rue Guy de Maupassant, Étretat

Alles informatie over een bezoek aan Normandië
Regio Normandië:  http://nl.normandie-tourisme.fr
Seine Maritime:      www.seine-maritime-tourisme.com
Het Frans Bureau voor Toerisme:  www.france.fr/nl

David_Bronkhorst.png

David Bronkhorst  is freelance reisjournalist, fotograaf, blogger en schrijver. Hij doorkruiste de Negev woestijn op een ezel en schreef een roman over zijn beroemde circusfamilie  (Het geheim van Carré bij AtlasContact). Hij publiceerde in onder meer De Volkskrant, Metro en Leven in Frankrijk.

Google+