Top 5 Kafka Films

 

1. Le Procés (1962)

Regie: Orson Welles. Script: Orson Welles
Cast: Anthony Perkins als Josef K., Jeanne Moreau & Romy Schneider.

Een beklemmende verfilming van Het Proces die bewijst dat Kafka zich uitstekend leent voor het witte doek.

 

2. Kafka (1991)

Regie: Steven Soderbergh Script: Lem Dobbs Cast: Jeremy Irons en Jeroen Krabbé

Voor thrillerliefhebbers is dit zwart-wit spektakel een aanrader. Een heldhaftige Kafka weet het slot binnen te dringen en de geheimen ervan te ontraadselen. Prachtige beelden van Praag.

3. Shadows and Fog (1992)

Regie: Woody Allen Script: Woody Allen Cast: Mai Farrow, John Malkovich & Madonna

Zelfs Woody Allen bracht een ode aan Kafka met zijn zwart wit film ‘Shadows and Fog’. Komische achtervolgingen door mistige steegjes in een verfilming die bol staat met referenties naar Kafka’s boeken.

4. The Trial (1993)

Regie: David Hugh Jones Script: Harold Pinter, Cast: Kyle Maclachnan., Sir Anthony Hopkins

Niet de allerbeste maar wel de meest letterlijke verfilming van Het Proces. Geheel in Praag opgenomen, waar de gotische architectuur bijdraagt aan de stemmige sfeer. Maar terwijl met haast academische precisie de roman tot in de kleinste details op film is gezet, zijn Kafka’s humor en energie afwezig.

5. The Young Indiana Jones Chronicles: Prague, August 1917 (1996)

Regie: Robert Young Script: Gavin Scott

Cast: Sean Patrick Flanery, Tim McInnernyIn dit deel van de Amerikaanse televisieserie Young Indiana Jones. is Indiana in Praag met een eenvoudige missie: laat een telefoon installeren. Apatische ambtenaren en oneindig veel papierwerk zorgen ervoor dat Indiana’s opdracht nagenoeg onuitvoerbaar is. Slechts één man schiet hem te hulp: Franz Kafka.

@drbronk

David Bronkhorst  is freelance reisjournalist, fotograaf, blogger en schrijver. Hij doorkruiste de Negev woestijn op een ezel en schreef een roman over zijn beroemde circusfamilie  (Het geheim van Carré bij AtlasContact). Hij publiceerde in onder meer Sp!ts, Metro en M!CE.

 

Google+