Literaire Bestemming: Dublin

De favoriete literaire bestemming van Kirsten Spooren 

Ik was het meest onder de indruk van Dublin. Deze stad heeft zo veel schrijvers voortgebracht! Oscar Wilde is hier geboren en ook de schrijver van Dracula, Bram Stoker. Ik heb zijn huis mogen bewonderen tijdens een griezeltour.

In Dublin staat ook het Trinity College, een universiteit met een prachtige bibliotheek. Het is echt droom voor elke boekennerd. Een lange zaal vol met eeuwen oude boeken, hoge ramen en spiraaltrappen. In de Trinity College Library vind je ook The Book of Kells. Een evangeliarium met vier evangeliën van het Nieuwe Testament dat rond het jaar 800 is geschreven door Keltische monniken. Het is echt één van de mooiste voorbeelden van kalligrafie uit die tijd. 

Ik was er in het najaar van 2007. Ik studeerde toen toerisme en voor een studiereis konden we uit verschillende steden kiezen. Ik koos voor Dublin omdat het een stad was die mij altijd al interesseerde en ik wilde vloeiend in Engels worden. (Bleek toen dat ik al zo goed Engels kon, dat de lerares ons maar Keltisch begon te leren. Dat vond ik toen ontzettend gaaf, maar ik kan mij nu geen woord meer van herinneren). 

Dublin heeft sowieso een eigenzinnige sfeer. Het is een ontzettende leuke en gezellige stad, met veel leuke bars. Ik hou echt onwijs veel van geschiedenis en daar is Dublin natuurlijk de perfecte plek voor. Oude kerken met Keltische graven en het barst er van de musea.

De griezeltour die mij langs het huis van Bram Stoker bracht is ook echt een aanrader als je van geschiedenis en mythes en legendes houdt. Je komt o.a. langs verlaten en half ingestorte kerken en elke plek van Dublin heeft weer zijn eigen stukje geschiedenis.

Het Trinity College Library ademt ook echt een eeuwenoude sfeer uit. De bibliotheek wordt vaak genoemd als één van de mooiste bibliotheken ter wereld en dat vind ik ook terecht. De bibliotheek heeft iets magisch, zoals het licht door de stoffige oude ramen valt. Ook is het bijzonder om zo een oud boek te mogen bewonderen.

 

Kirsten Spooren is medeoprichter van www.reizen-met-de-trein.nl (binnenkort online), een online magazine over de mooiste treinreizen binnen en buiten Europa. Daarnaast is ze freelance (reis)journalist en reisblogger voor verschillende websites en eigen blog www.kirstenspooren.nl

 

Google+