Eten met Kafka

‘Omdat ik,’ zei de hongerkunstenaar, tilde zijn hoofdje een beetje op en sprak met als voor een kus getuite lippen, recht in het oor van de opzichter, opdat niets verloren zou gaan, ‘omdat ik geen voedsel kon vinden dat me smaakte. Als ik dat had gevonden, geloof me, dan zou ik geen opzien hebben gebaard en me vol hebben gegeten zoals jij en iedereen.’
— De Hongerkunstenaar

Praag, 1913. Na zijn werk sprak Franz Kafka vaak af met zijn gebochelde schrijvervriend Max Brod. Daarna schoven zij bijna altijd aan in het nabijgelegen restaurant van het gemeentehuis Obecni Dum.

Kafka walgde van vette, lokale specialiteiten als geroosterde big of hompen varkensvlees met noedels en aardappelen. Hij noemde Tsjechen smerige ‘vleeseters en bierdrinkers’.

Liever volgde Kafka de adviezen op van de Amerikaanse voedselprofeet Horace Fletcher. Deze vond dat je vleesproducten beter kon laten staan en dacht dat het geheim van een goede gezondheid vooral school in zorgvuldig kauwen.

Dit bracht Kafka ertoe iedere hap voedsel minstens tweeëndertig keer te kauwen. Niet zo prettig voor zijn tafelgenoten, maar voor Kafka zeer belangrijk. Zijn korte verhaal De Hongerkunstenaar is gebaseerd op zijn fixatie met eten.


Kafka’s Dieet

Je kunt Kafka een veganist noemen. Hij beperkte zich tot het eten van onbewerkte, natuurlijke producten. ’s Morgens brood, fruit en melk, ’s middags groenten en ’s avonds yoghurt, noten en fruit. Later in zijn leven onthield hij zich ook van alcohol, tabak en snoep. Kafka was wel dol op vloeibaar voedsel zoals appelpuree, aardappelpuree en fruitsappen.


Praag nu. Kijk naar de hoeveelheid vleesklompen in zeeën van jus die Tsjechen verorberen en wegslorpen met vazen bier, en je begrijpt ergens wel waarom Kafka veganist werd.

Misschien was het nooit zover gekomen als hij in het huidige Praag leefde, waar je terecht kunt voor haute cuisine, pizza en alles ertussenin.

Maar als je er toch bent, is het wel leuk om typisch Tsjechische specialiteiten te proberen. En daarvoor ben je in Kafka’s vaste restaurant nog steeds aan het juiste adres.

Obecni Dum, waar Kafka zijn hapjes zorgvuldig kauwde, is onbetwist het mooiste art- nouveau gebouw van de stad. Het interieur, de menukaart en de prijzen lijken sinds Kafka’s tijd onveranderd.

De maaltijden zijn zwaar maar vers en met liefde bereid. Bovendien worden ze verlicht door de grapjes van de obers in pinguïnkostuum en door de luchtige pianomuziek op de achtergrond. 


Adres: Obecni Dum, námesti. Republiky 5, Oude Stad.

Website: www.obecnidum.cz

Openingstijden: 08:00 – 22:30
Prijs: vanaf 40 kronen voor een maaltijd

 

Tekst en beeld: @drbronk & @chantalvanwees

@drbronk

David Bronkhorst  is freelance reisjournalist, fotograaf, blogger en schrijver. Hij doorkruiste de Negev woestijn op een ezel en schreef een roman over zijn beroemde circusfamilie  (Het geheim van Carré bij AtlasContact). Hij publiceerde in onder meer Sp!ts, Metro en M!CE.

 

Google+